Index Vakbarát Hírportál

Mobilról szavazhattak a koreaiak

2007. október 24., 08:15 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Dél-Koreában a lakosság 87 százalékának van mobiltelefonja és olyan népszerű az sms, hogy az idei előválasztásokon az UNDP jelöltjeire harmincezren mobilról szavazhattak. Az UNDP előválasztásán a jogosultak alig húsz százaléka adta le szavazatát, viszont az összes beérkezett szavazat 70 százaléka mobilról érkezett, tehát a modern megoldás igen népszerű. A végső megmérettetés december 19-én lesz, és most először a 19 évesek is szavazhatnak, ami azért fontos, mert a fiatalok hüvelykujja teljesen hozzánőtt a mobiljukhoz, állítólag szempillantás alatt részletes üzeneteket tudnak küldeni. Egyébként Dél-Korea kivételesen nem az első, Svájc már 2005-ben tesztelte a módszert.

Negyedmillió iPhone független

2007. október 23., 21:41 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az Apple negyedéves jelentése szerint eddig összesen 1,4 millió iPhone kelt el, és a cég azt mondja, hogy körülbelül 250 ezer mobil nem az AT&T hálózatán lóg. Magyarán negyedmillió tört iPhone egyáltalán nem termel bónusz bevételt, aminek az Apple részvényesei biztosan nem örülnek. Nem érdemes csodálkozni azon, hogy megpróbálnak kitolni a hekkelőkkel.

Amikor Európában is megjelenik az iPhone, több százmillió ember szerezheti meg magának egyszerűbben, és így a szolgáltatók "exkluzív" szerződései is kevesebbet érnek majd. Párizs, a szabad iPhone fővárosa sincs túl messze. (via Engadget)

Kamera telefonnal - Samsung G800

2007. október 22., 23:29 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A kamerás telefonok többsége elég gyatra képeket készít, de a Samsung G800 elért arra a pontra, ahol már nehéz megmondani, hogy a kütyü kamerával felszerelt telefon, vagy telefonnal felszerelt kamera. A készülékben öt megapixeles autofókuszos kamera van, xenon vakuval, képstabilizálóval, panoráma és makrófelvétellel, meg háromszoros optikai zoomal. Persze van benne bluetooth és 3,6 megabites HSDPA, Google és Yahoo keresők, szóval mobiltelefonként is helytáll. Európában novembertől kapható.

Teszt: Google Docs a mobilon

2007. október 19., 12:43 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Megjelent a Google Docs a mobilokon, igaz egyelőre csak fejlettebb készülékekkel kompatibilis. A Google weboldalán az olvasható, hogy az iPhone és a Blackberry élvezi a keresőcég támogatását, de a rémhír nem akadályozott meg abban, hogy az online szövegszerkesztőt egy teljesen hétköznapi Motorola Q9h mobilon is kipróbáljam. Az eredmény: nézni lehet, szerkeszteni nem. Ez is több mint a semmi, hasznos lehet, ha gyorsan meg kell nézni egy adatot.

A MotoQ beépített Internet Explorerével pillanatok alatt betöltődött a szájt a felhasználónév és a jelszó bepötyögése után. Könnyen tudtam navigálni a szájton, gyorsan megnyíltak a dokumentumok. A szintén beépített Operában lassabban töltődtek be az írások, és bár megjelent a dokumentum alján a szerkesztés menüpont, erre klikkolva nem történt semmi.

Ha a Google Docs átlag mobilokon is használható lesz, újra kipróbálom.

Kínai gyártóval gyorsít a Vodafone

2007. október 18., 22:20 Módosítva: 2009.07.25 17:46

Magyarországon is ismert a Huawei neve, hiszen mindegyik mobilszolgáltatónál kaphatók a 3G modemei. A Vodafone most szorosabban együttműködik a kínai vállalattal, segítségével gyorsítja fel a szélessávú mobilhálózat fejlesztését. Amire a nagy HSDPA-túránk szerint elég nagy szükség van, mert a GPRS nagyon gyenge. Budapesten és a jelentősebb városokban új hotspotokat létesítenek, hogy minél több területen elérhető váljon az új technológia és a legmodernebb 3G szélessávú (HSDPA) szolgáltatás, írja a közleményük, de azért azt is megjegyzik, hogy nem eszik forrón a kását, fokozatosan vezetik be a fejlesztéseket.

Dönget előre a Nokia

2007. október 18., 20:40 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Aligha lehet szerényebben írni a finn mobilgyártó e negyedévi teljesítményéről, hiszen a globális mobilpiac 39 százalékát sikerült lenyelnie. Nyereségét 85 százalékkal növelte az egy évvel korábbihoz képest. Összességében 28 százalékkal nőttek az eladások, és kiválóan teljesített a vállalati szegmenst kiszolgáló Enterprise Solutions üzletág, a maga 105 százalékos növekedésével. A Nokia által eladott mobilok átlagára 8,9 százalékkal húszezer forintra nőtt. Mindeközben a korábban második helyezett Motorola tovább szánkázik lefelé, és a helyére lépett a Samsung.

Bemutatkozott a Nokia N810 táblagép

2007. október 18., 15:36 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nokia megmutatta a népnek az N810 táblagépet, amit a Reuters valamiért az iPod Touch-hoz hasonlítgat. Az N810 a hardcore internetfüggőknek készült, hiszen Mozilla gyártmányú böngészője támogatja az AJAX-ot és a Flash 9-et, a videolejátszást is beleértve, emellett fut rajta a Gtalk és a Skype is. Természetesen nincs benne telefon, wifivel lehet vele netezni, illetve bluetooth kapcsolaton lehet rákötni a mobilokat. A Reuters szerint van benne műholdas navigáció, tíz gigabájt memória, és körülbelül 479 dollárba kerül majd. Akkuja két napig bírja, folyamatos használat esetén azonban 4 óra alatt lemerül, tehát rögtön érdemes lesz hozzá autós töltőt venni. Két tulajdonsága érdekel nagyon: a processzor sebessége, azaz hogy gördülékenyen futnak-e rajta a YouTube videók és más AJAX-os alkalmazások, valamint a kezelőfelülete, mert unom, hogy a professzionális készülékeken két négyzetmilliméteres virtuális gombok nyitják meg a legfontosabb menüket.

Miniteszt: Nokia 2760

2007. október 17., 23:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Alsókategóriás mobilt kaptam a Nokiától kipróbálásra, és bevallom először megrettentem tőle. Amikor megszólalt a gyári csengőhangja mindenki azonnal tudta, hogy nem csúcsmodell van nálam. A készülék egész jól néz ki, kialakítása strapabírónak tűnik, gombjai könnyen kezelhetőek, szabványos csatlakozók vannak rajta, sőt még a bluetooth kapcsolatot is támogatja, sztereóban.



Egy aprócska tervezési hibát elkövettek a mérnökök, a készülék mikrofonja a hajlatban van, a készülék közepén. Beszélgetéseim rendszerint azzal kezdődtek, hogy szólaljak már meg, noha ez megtörtént. Szerencsére adnak hozzá sztereó headsetet, így kiküszöbölhető a probléma. Kártyafüggetlenül körülbelül 30 ezer forintba kerül, ebben az árkategóriában a drágább 3110 Classic sokkal többet nyújt, hiszen abba microSD memóriakártya is rakható zenehallgatáshoz. Azoknak javasoltható, akik nagyon hozzászoktak a Nokia S40 kezelőfelületéhez, és nagyon keveset akarnak mobilra költeni.

Megnyílik az iPhone

2007. október 17., 21:19 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Akarunk mások által fejlesztett szoftvereket az iPhone-ra, mondta Steve Jobs, és ehhez jövő februárban megjelenik a fejlesztői platform, amellyel majd az iPod Touchra is lehet programokat hegeszteni. A Forbes cikke szerint Jobs elismerte, hogy biztonsági okokból vonakodtak megnyitni a platformot.

"Ahogy egyre erősebbek lesznek a telefonok, úgy válnak egyre veszélyesebbé a kártékony programok. Mivel az iPhone a legfejlettebb telefon, elég látható célpont lesz" - mondta Jobs. Ennyit a mobilokat fenyegető veszélyekről.

Arról egyelőre nem volt szó, hogy miként lehet majd a programokat közzétenni, kell-e az Apple engedélye. Jobs ugyanakkor azt is mondta, hogy teljesen átjavítják az iPhone védelmi rendszerét, és utalt a Nokia által használt megoldásra, amely csak aláírt programok telepítését engedélyezi. Ha ez utóbbi lesz a minta, az Apple jól rajta tartja majd a kezét a fejlesztőkön.

Teljes billentyűzettel jön a Nokia N810 táblagép

2007. október 17., 21:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Mindegyik nagy riválisát célba vette a Nokia: először az iPhone érintésérzékeny kezelőfelületét koppintotta le, majd előállt egy olyan táblagéppel, amely igencsak hasonlít a HTC WinMobile oprendszert futtató tenyérgépeire. Az Engedget képén a Nokia N810 táblagép látható, amelynek a leginkább leglátványosabb újítása a teljes QWERTY billentyűzet. Ami jó azoknak az országoknak, ahol nem QWERTZ van, és nincsenek ékezetek.


Franciaországban lesz szolgáltatófüggetlen iPhone

2007. október 17., 11:44 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Végre egy ország, amely nagy ívben tesz az Apple üzleti praktikáira, és a vásárlók érdekeit szem előtt tartva szolgáltatófüggetlen iPhone árusítására kényszeríti a gyártót. Egyelőre senki sem tudja, hogy mennyibe kerül majd a korlátozások nélkül használható iPhone, az Orange hálózatán működő típus 399 euró lesz. Az Engadget azt írja, hogy a részletek valamikor a november 29-i francia debütálás előtt kiderülnek. A fanatikusoknak nem kell többé a szoftver feltörésével bajlódniuk, elég lesz fapadossal elrepülni Párizsba, és venni egy szabad verziót.

Frissítés: Egy olvasónk szerint 1000 euró lesz a szabad iPhone. Ebből három iPod Touch kijön a franciáknál. Pont most van nálunk teszten a Touch, nem hiányzik belőle a telefon. Akkor már inkább wifi hotspottá kellene alakítani az N95-öt, és azon át netezni a Touch-csal. Lehetne gyártani 5 mpx fotókat, gyilkos 640x480x30fps videókat, lejátszani ezeket a Touch-on, meg 3,6 megabiten netezni. Nem csigatempóban, mint az iPhone-on.

Widgetekkel erősít a Nokia

2007. október 16., 23:30 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az érintőkijelző támogatásán kívül volt még egy fontos nokiás bejelentés a londoni Symbian Smartphone Show rendezvényen. A finn cég részletesen bemutatta az S60 alapú Web Run-Time platformot, amelynek az a lényege, hogy sok millió webes fejlesztő elkezdhet mobilon terjeszkedni. Widgeteket, azaz kisebb programokat lehet majd készíteni S60-ra, ami mögött az a logika, hogy minél több ingyenes program lesz, annál többen használják majd a Nokia készülékeit. A MocoNews azt írja, hogy más cégek, a Samsung és az LG is érdeklődnek a technológia iránt. A Web Run-Time az év vége felé lesz elérhető.

Óratelefon Hyundai módra

2007. október 16., 15:57 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Hiába jön a tévé meg a megabites internet, valószínűleg mindig az ébresztőóra lesz a legnépszerűbb funkció a mobilokban. Ez persze nem jelenti azt, hogy a telefonoknak az órákra kell hasonlítaniuk, sőt, kifejezetten rossz ötletnek tűnik a mobil karórába építése. Elég ránézni az Engadgeten bemutatott Hyundai W-100 óramobilra: apró a kijelzője, aprók a gombjai, nehéz lehet fényképezni vele. Állítólag 1,3 megapixeles a fényképezője, 176x144  képpontos a felbontása, van benne bluetooth, mp3-lejátszó, microSD kártyával bővíthető, és kínaiul meg angolul tud. Ára ismeretlen. Ezen a képen nem látszik, de a mobil levehető a szíjról, ami azért jó, mert ha kilazul könnyen lepottyanhat. Őrült japánok távol-keletiek.

Érintőkijelzőt készített a Nokia

2007. október 16., 14:51 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nokia bemutatta érintésérzékeny interfészét, amely ujjal és pálcával is böködhető. A Symbian S60 platformon működő kezelőfelületről egyelőre keveset tudni: több nyelven elérhető, és a rendszer visszajelez, ha sikerült lenyomni a virtuális gombot.


A Symbian S60 3rd Edition platformon futó szoftverek módosítás nélkül futnak majd a jövőbeni érintőkijelzős mobilokon, de valószínűleg érdemes lesz teljesen átalakítani a programokat, hogy jobb legyen a felhasználói élmény. Az iPhone sem azért használható jól, mert gombok helyett érintőkijelző van, hanem azért, mert minden egyes szoftvere okosan használja ki az érintésérzékeny interfészt. Az újítás valamikor 2008-ban lesz elérhető.

Videó:

3G-telefon egyetlen chipen

2007. október 16., 12:37 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A mobilchipek piacán igen szerény (1,4 százalékos) piacrésszel rendelkező Broadcom bemutatott egy chipet, amely az összes lényeges mobiltechnológiát magába foglalja. Az alacsony fogyasztású chipben van HSUPA, HSDPA, WCDMA, EDGE, FM rádió, bluetooth, és elegendő számítási kapacitás az öt megapixeles fotók feldolgozásához, illetve ahhoz, hogy tévékimeneten másodpercenként 30 képkockát játsszon le. 23 dollárba kerül. Az N95 majdnem 800 dollár.

Frissítés: A Broadcom azt mondja, hogy körülbelül egy évvel a riválisai előtt jár a chippel. A TechnewsWorld több részletet is megírt, például azt, hogy a chipben 2.1-es bluetooth van, letölteni 7,2 megabittel, feltölteni pedig 5,8 megabittel lehet. Instant get.

Japánban a szagos telefon a menő

2007. október 15., 17:56 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Japán mindig is élen járt a mobiltechnológiában, és nagyon sok bizarr fejlesztés árulkodik arról, hogy odaát nagyon másképp gondolkoznak, mint mi itt Európában. Kitűnő példa erre a Sony Ericsson új mobilja, amelyet a DoCoMo mobilszolgáltató dob piacra, és különböző illatokban kapható. A DoCoMo SO703i csuklópántja mellett van egy szalag, amely dörzsölésre kellemes illatokat bocsát ki magából. Három hónapon át garantált az illatorgia, és a szalag cserélhető.


Megjelent a 8 gigabájtos N95

2007. október 15., 12:43 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Nokia hétfőn bejelentette, hogy elkezdte leszállítani az N95 új, nyolc gigabájtos memóriával, nagyobb kijelzővel, jobb akkumulátorral és Spiderman 3 mozifilmmel felszerelt változatát. A csúcsmobil ára 560 euró adók és kedvezmények nélkül, ami átszámítva és áfával megtoldva körülbelül 170 ezer forintot jelent.

Másodpercenként 3,6 gigabit a NoLA-hálózaton

2007. október 14., 15:39 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Miközben itt még a 3,6 megabites mobilinternet sincs mindenhol, sőt, országos tesztünk szerint ahol van, igazán ott sincs, Dél-Koreában viszont a mienknél ezerszer gyorsabb hálózattal kísérleteznek. A NoLA (Nomadic Local Area Wireless Access) néven emlegetett 4G rendszer a legfeljebb három kilométer per órával haladó - azaz lassan sétáló - júzereknek 3,6 gigabit/másodperces sebességet ígér. Tehát egy mozifilmet pillanatok alatt lemásolhatunk majd. Majd. Egyszer.

Mobilt készít a Skype

2007. október 13., 12:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egyelőre kevés izgalmas részlet derült ki, csupán annyit ír az Engadget, hogy a Skype és a brit Three mobilszolgáltató közösen fejleszt mobiltelefont, amely normális módon is működik majd, de a felhasználók a neten felhívhatják majd a szkájpos ismerőseiket is. Én a Bazilika lépcsőjéről 3,6 megabites adatkártyával szkájpoltam már, headset nélkül, a laptopomról, és akadozás nélkül működött. Egyelőre persze nem tudni, hogy a Three nyitott-e a wifizésre, vagy csak 3G lesz. Hamarosan kiderül, a készüléket ugyanis év vége előtt piacra akarják dobni.

Az iPhone lesz az első vírusos mobil?

2007. október 13., 07:49 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Steve Jobs és részvényes pajtásai valószínűleg nem gondoltak bele abba, hogy az iPhone leláncolásával és a nem túl emberbarát felhasználási feltételekkel milyen rettenetes lavinát zúdíthatnak magukra, és vásárlóikra. Márpedig elképzelhető, hogy az iPhone lesz az első olyan mobiltelefon, amelyre igen komoly vírusok jelennek meg.

Egyrészt nem lehet figyelmen kívül hagyni az iPhone fejlettségét, hiszen ezen a telefonon valódi operációs rendszer fut, a Unix alapokon létrehozott Mac OS X módosított változata. Ezt a rendszert rengeteg kódbuherátor megismerhette már az elmúlt évek során, készültek rá különféle segédprogramok, és nem kimondottan a csilivili extrákra gondolok, hanem inkább parancssorban futó rendszereszközökre. Terminal és tsai.

Az Apple pedig az üzleti praktikájával arra vette rá a hekkereket, hogy - igaz egy közérdekű cél, az iPhone felszabadítása érdekében - minél jobban elmélyüljenek a rendszerben, ismerjék meg a működését, hiszen emberek milliói várnak arra, hogy rátehessék a kezüket a mobilra. Próbálják csak feltörni. Eleget tettek a felkérésnek.

Egyrészt nem valószínű, hogy az egész világon egyetlen csoport lenne képes az iPhone feltörésére, ez abszurd, és ha megvan a töréshez szükséges kód, az simán lemásolható, lenyúlható, csak idő kérdése az egész. Az Apple pedig nyilván nem fogja havonta teljesen átírni az egész oprendszert, mert nem lesz rá ideje.

Másrészt viszont már megjelentek írások arról, hogy a szabadon megvásárolható iPhone-törés telepítése után OpenSSH és Terminal rakató a mobilra, és egy szakértő szét is nézett az EDGE hálózaton, de csak switcheket meg routereket talált. No meg arra is rájött, hogy a mobilon minden lényeges program root módban fut, ami annyit jelent, hogy elég egy biztonsági hiba, és a támadó teljesen észrevétlenül teljes hozzáférést szerezhet a telefonhoz.

Néhány olvasót ez nem zavar, csak arról feledkeznek meg, hogy a támadás nem úgy néz majd ki, hogy megjelenik egy halálfej a kijelzőn, és beszólnak, hogy hehe, megvagy. Root módban felraknak néhány trójait, kémprogramot, rögzítenek minden egyes gombnyomást, lemásolják a névjegyeket, jelszavakat, satöbbi. A haverok majd kapják a sok spamet, a hekkerek talán az illető webmailjében is szétnéznek, hátha van érdekes adat, és valószínűleg soha senki sem jön rá, hogy az iPhone volt a gyenge láncszem.

Dögös Motorolák

2007. október 12., 23:59 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Szerencsére nemcsak az alsó szegmenst erősíti az amerikai gyártó, hanem a legfelsőt is. A RAZR 2 aranyozott fém részeket és kígyóbőrre emlékeztető burkolatot kapott, amitől szörnyen elegáns lett. Emellett a megfizethető kategóriában megjelent a PEBL utódjának teinthető rózsaszín U9, két megapixeles kamerával, zörejszűrő technikával, microSD bővítőhellyel, wma, mp3, aac, aac+ és eaac+ támogatással, sztereó bluetooth profillal, és persze szinkronizálható lesz Windows Media Player 11-gyel, amint megjelenik az év utolsó negyedévében.

Közeleg a Nokia N81

2007. október 12., 20:56 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Megjelent a Nokia európai szájtján az iPod tárcsáját utánzó N81 hivatalos demója, támogatási oldala, tehát elég valószínű, hogy a nyolc gigabájtos belső memóriával felszerelt zenetelefon valahol a világban hamarosan megjelenik. Simán el tudom képzelni, hogy szándékosan élezik a hájpot a finnek, hiszen erről a mobiltelefonról készítettek egy rettenetes videoklipet is. Ha még nem volt meg, íme.

Tényleg jön a gPhone?

2007. október 12., 12:54 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Megállíthatatlanul tör fölfelé a Google részvényárfolyama, elemzők szerint a hatszáz dolláros határ átlépése után hamarosan a hétszáz dollár fölé kerül a papír. Különösen akkor, ha a keresőcég végre elárul valamit a mobilpiaci törekvéseiről.

Évek óta gerjesztik a hájpot, és egyes források szerint a Google legalább harminc prototípust kipróbált. Az biztos, hogy a Google komolyan gondolja a dolgot, hiszen Gmail levelező, a Google Maps navigációs program, a webkereső és a YouTube a meglévő mobiltelefonok nagy részén elérhető, és a cég szívesen licitálna Amerikában az éveken belül felszabaduló 700 megahertzes spektrumra, a cégvezér meg többször elmondta, hogy a mobil sokkal több pénzt hoz, mint a web.

Azt is mondják, hogy a Google saját oprendszer kifejlesztésén dolgozik, linuxos alapokon. Az IHT szerint ennek két leheséges oka van. Az egyik: olcsóbb alternatívát nyújtani az Windows Mobile helyett. A másik: lazítani a mobilszolgáltatók szorításán, hogy az emberek bármilyen szoftvert, szolgáltatást és készüléket használhassanak. A stratégia legfontosabb eleme a hirdetés, a Google szerint az ingyenes szolgáltatásokat mobil hirdetések tartják majd el. Azt viszont erősen kétlem, hogy az ingyen mobil megvalósulna. Ingyen tévé sincs, sőt, mindenki a legdrágább csúcsmodellekről álmodozik, noha hirdetések ott is vannak. Ingyen telefonszolgáltatás viszont simán lehet. (Erről később.)

Nagy kérdés, hogy a Google felrázza-e majd a 127 milliárd dolláros mobiliparágat, vagy sem. Az iPhone is megváltóként érkezett, sokan várták, hogy elsöpri majd a korábbi nagyágyúkat, de erre még várhatnak is, hiszen közben a megtámadottak sem ülnek a babérjaikon. A DigiTimes szerint a nagy mobilgyártók mind iPhone-ölő mobilokon dolgoznak, amelyek 2008-ra el is készülnek. A Google mobilja erősíti majd a versenyt, és mi, vásárlók csak jól járhatunk.

Komolytalan Motorolák

2007. október 11., 21:31 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Teljesen szokványos mobilok csapatával állt elő a Motorola. A W-sorozat új tagjai az alsó piaci szegmenst erősítik, és még egy fekete-fehér kijelzős modell is van köztük. A W156, W160, W206, W213, W165, W180 és W377 legfőbb közös tulajdonsága, hogy rettentő sokáig működnek egy feltöltéssel. A W156/W160 és W175/W180 mobiloknál a készenléti idő 465 óra, és majdnem tíz órás a beszédidejük. A többit az Engadgeten.


Helyreállítható a tört iPhone

2007. október 11., 15:57 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Ideje elővenni a fiókból a szoftverfrissítéssel használhatatlan téglává kocsosult mobilt. Az iPhoneSIMFree kiadta a SimFree törőszoftver új verzióját, amely nemcsak a szűz, törelten iPhone 1.1.1-es frissítésének telepítése után tudja megszabadítani a felhasználót az AT&T-től, a tört és tönkretett mobilokat is helyreállítja. Ezért a megoldásért persze fizetni kell.


Szélessávú kamera a Sony Ericssontól

2007. október 11., 15:21 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Több szempontból is kilóg a sorból a Sony Ericsson K630i. Számozása szerint a Cyber-shot sorozatba tartozik, mégis csak két megapixeles fotókat készít. Tudása mégsem kicsiny, hiszen támogatja a hsdpa kapcsolatot, memóriája négy gigabájtig bővíthető, van benne rádio, lejátssza az mp3, aac, aac+, eaac+ és wma formátumú zenéket, az mpeg4, wmv, h.264 és h.263 videókat, támogatja a Microsoft másolásvédelmét, és kilenc órás beszédidőt biztosít. Ja, és gyárilag ismeri az aim, yahoo, msn és icq üzenetküldést.


Firefox lesz a mobilokon

2007. október 10., 18:59 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Versenytársat kap a mobilokon rendkívül népszerű Opera Mini, a rivális Mozilla ugyanis elkezdte kifejleszteni számítógépeken rendkívül népszerű Firefox mobil változatát. Mike Schroepfer blogbejegyzéséből kiderül, hogy már igen komoly lépéseket megtettek, és azért vágnak bele a munkába, mert a mai mobilok már olyan fejlettek, hogy nem kell a böngészőt az alapjaitól átírniuk, használhatják a meglévő kódokat.

A legfontosabb, hogy a Mozilla a kiterjesztések kezelését is beleépítené a böngészőbe, mert így nagyon sok ügyes beépülő alkalmazást lehet majd futtatni a mobilokon. Nekem például igen hasznos lenne a del.icio.us, mert ezzel a fontos címek mindig elérném.

Két fontos embert vett fel a projekthez a Mozilla: Christian Sejersen az OpenWave feje volt, amely eddig egymilliárd mobilböngészőt szállított le. Ő vezeti majda K+F részleget. Brad Lassey a France Telecom K+F részlegéről érkezet, és minden idejét a mobil Firefoxnak szenteli majd. A végleges változat a Firefox 3 után jelenik meg, és egészen biztosan nem 2007-ben.

Divatos bicskamobil Koreából

2007. október 10., 18:25 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Szerencsére a Samsung és a Bang & Olufsen kapcsolatából nemcsak őrült kinézetű termékek születnek, hanem szokványos formájú zenemobilok is, amelyek simán karácsonyi slágerek lehetnek. Ha valóban jók, mint amilyennek mondják. A szerdán bemutatott trió közös tulajdonsága, hogy mp3, aac, aac+, e-aac+ és wma formátumú fájlokat tudnak lejátszani, és támogatják a másolásvédelmet.


Az SGH-i450, SGH-F330 és SGH-F210 közül a tárcsával felszerelt i450 a legizgalmasabb, mivel Symbian oprendszere van és 3,6 megabites hsdpa van beleépítve. Ja, és a Bang & Olufsen ICEpower erősítője, amely rettentesen hatékony, a bevitt energia 80+ százaléka hanggá alakul, csak a maradék távozik hőként. Természetesen bluetooth A2DP sztereó és 3,5 milliméteres jack is van a mobilon. Magyarországon idén nem mutatják be, ára 360 euró környékén várható.


Az usb zenelejátszóra emlékeztető F210 a hónap végén jelenik meg Magyarországon, körülbelül 280 eurós áron. Húsz óra folyamatos zenelejátszást bír, és állítólag telefonálásra is használható. A számbillentyűzet legalábbis erre utal.

Az F330 a hajtás után látható, mert túl nagy a kép.

Tovább

Videó lett az iPhone-ból

2007. október 5., 07:49 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Amellett, hogy gigantikus szopatás az Apple iPhone 1.1.1-es frissítése, hiszen iPod Touch-ot csinál a feltört iPhone-okból, azért van benne valami jó is: mostantól rá lehet kötni a tévére a mobilt. Elismerem, elsőre ez hülyén hangzik, de ha a telefonon tárolt videókra gondolunk, már van értelme a dolognak, például amikor befutunk a haverhoz, és mindenképpen meg akarjuk mutatni neki azt a South Park-epizódot, amit az előbb néztünk meg. Mégiscsak jobb a tévén, mint a zsírfoltos kijelzőn.

A Vodafone lett a Second Life mobilszolgáltatója

2007. október 5., 07:41 Módosítva: 2009.12.11 11:57
Mobilszolgáltatást indított a Vodafone a vitathatóan népszerű Second Life avatarjainak. Az Inside Out nevű szolgáltatást csakis a virtuális világ újságjaiban, az AvaStarban és a Metaverse Messengerben népszerűsíti a multinacionális mobilcég. Az avatarok ingyen telefonokat szerezhetnek a Vodafone automatáiból, és felhívhatják egymást.

Elmentem a Vodafone szigetére és szereztem az automatából egy HUD-ot, ami adott egy használati utasítást, egy mobiltelefont, meg egy weboldalt. Ez utóbbi persze az Explorerben töltődött be, itt kell regisztrálni egy valódi Vodafone-szám megadásával. Ehhez kapcsolódik a SL-béli szolgáltatás. Olyannyira, hogy ha valaki az SL-ben felhívja az avatart, a hívás átirányítható a valódi telefonra. Az SL-ben persze virtuális telefonszámot kapnak a júzereknek, és a Vodafone a valódi számot nem fedi fel a többi avatar előtt.


A szolgáltatás november 30-ig ingyenes, utána meg valószínűleg a kutya sem használja majd. Van olyan őrült, aki inkább a hardverigényes, körülményesen használható online világból indítana hívásokat, ahelyett, hogy szkájpolna? Vagy mobiltelefonálna, rendesen? Nem hinném.

Rovatok