Index Vakbarát Hírportál

A Nintendo buldózerrel ment neki az indie játékoknak

2016.09.07. 11:10

A Nintendo elérte, hogy eltávolítsanak az internetről 526, független fejlesztők által készített játékot. A Digital Millenium Copyright Act (DMCA) eltávolítási kérelmek elsősorban a Nintendo-rajongók által készített, de nem hivatalos Nintendo-játékokat célozták. A játékok közül 341 Mario karakterére épült, 133 Pokémon-remake volt, és a Zeldából is 42 féle nemhivatalos kiadás készült.

A játékokat az indie játékoknak fenntartott Game Jolt oldala tárolta. A Game Joltra regisztrált fejlesztők itt oszthatják meg a letölthető vagy böngészőben játszható ingyenes játékaikat. A weboldal közleményt adott ki a történtekről, megjegyezve, hogy

a nyilvánosságnak joga van tudnia, hogy mit és miért távolítottak el a Game Joltról.

A Nintendo az eset kapcsán azt nyilatkozta, hogy az érintett játékok szerzői jogot sértenek, mivel illetéktelenül használják a Nintendo karaktereit, zenéit vagy más szellemi termékeit. A DCMA-hoz benyújtott kérelemben 13 Super Mario- és 17 Pokémon-játék esetében hivatkoztak jogsértésekre.

A játékok között érdekes darabok is akadtak. Köztük volt a Mario.exe and the Fight for Sonic's Skin, ami az eredeti platformjáték remixe, és az a célja, hogy élve megnyúzzák benne Sonicot. Egy másik játék a Pokémonból csinált horror-remixet.

A Nintendo az utóbbi hetekben több jogsértő játékot is eltávolíttatott az internetről. A Mario és a No Man's Sky keverékét, a No Mario's Sky-t is töröltették; a fejlesztő ASMB úgy reagált, hogy elkészítette a platformjáték új verzióját, DMCA's Sky címmel. Egy nemhivatalos Pokémon-verziót, a Pokémon Uraniumot is töröltették a megjelenése utáni napon, pedig a játékot mostanáig másfél millióan töltötték le.  • Tippek
  • Hírek

Rovatok