Index Vakbarát Hírportál

A játék, aminek előre köszönhet a Walking Dead

days-gone-screen-08-snake-axmelee-ps4-us-13jun16
2017.06.16. 22:29

Amikor a Sony sajtókonferenciáján bemutatták a Bend Studio készülő játékát, a Days Gone-t, pénzt mertem volna rá tenni, hogy a játék változatossága csak parasztvakítás. A Sony sosem esik kétségbe, ha fel kell áldozni a játékmenetet a filmszerűség oltárán; egy jól koreografált jelenet nekik többet ér, mint egy sokrétű, dinamikus harcrendszer. Még jó, hogy nem tettem rá pénzt, mert csúnyán elbuktam volna - de ez csak a zárt ajtós bemutatón derült ki.

A Days Gone koreográfiája nem annyira látványos, mint mondjuk a Naughty Dog vagy a Quantic Dream játékaié (ezek is PlayStationre jelennek meg), de a játékmenet ezért várhatóan bőven kárpótol majd. A bemutatón ugyanazt a szakaszt játszották végig, amit a sajtókonferencián is, de most egy teljesen új megközelítésből. A korábban leírtakhoz képest most teljesen máshogy alakult a forgatókönyv. Mivel a Bend Studios dolgozott az Uncharted kézikonzolos verzióján, a Golden Abyss-en, kellemes meglepetés, hogy ezúttal ellenálltak a csábításnak, és nem interaktív filmet gyártottak, hanem videojátékot.

A nagyszínpados demó elején a főhős, Deacon felborul a motorjával, mert két ellenfele egy drótkábelt húz keresztül az úton. A zárt ajtós bemutatón nem. Még a csapda előtt leszállhatunk a motorról, hogy belopakodjunk az erdőbe, és távcsővel kikémleljük a terepet; ekkor megláthatjuk a két fickót, ahogy az út menti bozótban lapulnak. Mögéjük lopakodva lesből támadhatunk és lecsaphatjuk őket. A segítségükre siető harmadik társuk is hasonló sorsra jut, hiába könyörög az életéért. Ez egy kihalt, posztapokaliptikus világ, amit elárasztottak a zombik (bocsánat: freakerek  a játék fejlesztői erre különösen érzékenyek, hogy ne zombinak hívják az őrült mód grasszáló élőhalott szörnyeket), Deacon pedig pragmatikus fejvadász.

Csak most tűnik föl, hogy esik a hó  a játékban dinamikusan változik az időjárás. Ez, mint megtudjuk, kihat a mesterséges intelligenciára is: a lábnyomaink megmaradnak a hóban, amit az ellenfelek észrevehetnek  feltéve, hogy kiszúrják a hóvihar miatt lecsökkenő látótávolságukkal. Deacon beveszi magát az erdőbe. Észrevesz egy ellenfelet, aki egy freakert hergel  az nem tudja megtámadni, mert a nyakára erősített lánccal a fához kötözték. Deacon letép egy ágat egy út menti fáról. Kis matatás a menüben, és a faágból máris nyíl lesz: az íjba illesztve ellőhetjük a láncot, a freaker az ellenfélre támad, megöli, majd mi is ugyanezt tesszük a freakerrel.

Deacon ezúttal más úton közelíti meg az alaptábort, ahol a társát tartják fogva. Most nem botlik bele a falatozó élőhalottakba, de az útkereszteződésnél tébláboló ellenséges csapatba igen. Ismét kődobálással és medvecsapdával kelt riadalmat  akárcsak a nagyszínpados demón –, de most egy rongyot kap fel a magára hagyott asztalról, amit egy benzines palackkal kombinál. Öt másodperccel később mindenki lángolva rohangál.

Végre látunk lőfegyveres harcot is! A hófúvásban egy mesterlövészpuska lézeres célkeresője villódzik. Deaconnek kevés a lőszere, de jó befektetés olyasvalakibe belelőni, akitől többet kapunk vissza. Az erdőben lassan kisebb háború alakul ki; Deacon a begyűjtött távcsövessel és géppisztollyal ritkítja az ellenfeleket. A sztori végén megint ugyanoda lyukadunk ki, de teljesen más úton érkeztünk meg - és lám, még a filmszerű koreográfián sem esett csorba.

A demó végén záporoznak a kérdések.

  • Mekkora lesz a mozgási szabadságunk a játékban? Elég nagy; a bejárható terület hatalmas, és bár a történet fő küldetéseinél az átlagosnál jobban fogják a kezünket, a játék egyenesen megkívánja a járatlan utak feltérképezését.
  • Mennyire lesz mély a crafting-rendszer, a tárgyak kombinálásának lehetősége? Hát, ez még hétpecsétes titok. 
  • A látottakból mennyi az előre megírt szkript, és mennyi a mesterséges intelligencia? A demóban sok mindent előre megírtak, de a végleges játéknak sokkal több esze lesz.
  • Honnan jött a játék alapötlete? Túl sok Walking Dead, túl sok Sons of Anarchy, és a fejlesztők imádják a nyitott világban zajló játékokat.
  • Megtudhatnánk valamit a sztoriról? Persze, a játék megjelenése után, addig nem.
  • És mikor jelenik meg a játék? ¯\_(ツ)_/¯

... pedig jó lett volna tudni, hogy mikortól kezdhetjük vágni a centit.

Rovatok