Index Vakbarát Hírportál

Már 25 éve élnek velünk a zsebszörnyek, azaz a Pokémonok

2021.02.27. 08:21

Szatosi Tadzsiri fiatal játékfejlesztő kis híján csődbe ment, mire 1990-es ötletét sikerült megvalósítania, ugyanis hat hosszú évig tartott, míg a Pokémonok eljutottak a megvalósításig. Hiába karolta fel azonnal a húszas évei közepére már elismert játéktervezőként dolgozó Szatosi ötletét a Nintendo, hosszú volt az út a zsebszörnyek ötletétől Pikachuig, Bulbasaurig és Charizardig.

Az eredeti ötlet az volt, hogy a Gameboyok összekötésével a játékosok egymással cserélgetni tudják a játékban megtalált Pokémonokat, akiket még az 1996-os első kiadás címében is Pocket Monsternek, azaz zsebszörnynek neveztek. A későbbi és végleges név a fenti két szó japán megfelelőinek összeolvadásából jött létre.

Azóta a Pokémonok és köztük a legismertebb, Pikachu, számtalan területen kedvencekké válnak. A játékokon kívül készültek Pokémon-rajzfilmsorozatok (23 évad!), egész estés rajzfilmek. Sőt élő szereplős film, manga és gyűjtögetős kártyajáték is. 

A negyedszázados évfordulóra a Nintendo igazán kitett magáért. A fő hangsúly a zenén lesz, Katy Perry és több zenész is bejelentette, hogy a P25-ünnepségsorozat keretében Pokémon témájú dallal köszönti a születésnapost, sőt a Pokémon hivatalos születésnapján, február 27-én Post Malone online koncertet is ad. 

Természetesen a játékok tulajdonosaira is gondoltak, és a Pokémon Pajzs és a Pokémon Kard birtokosai egy különleges Pikachuval lesznek gazdagabbak. A Pokémon TV-n egész nap a rajzfilmek zenés betéteiből álló különleges válogatás lesz látható, míg a rajongók, a Poké-fanok számára különleges gördeszkával, plüssállatokkal, sőt a kártyajátékba szánt különleges lapokkal, valamint egy Pokémon Go eseménnyel is készült a márkatulajdonos cég, a Pokémon Company.   • Tippek
  • Árfolyam

Rovatok