Index Vakbarát Hírportál

Kész tragédia, hogy mi lett a világ legélethűbb focis játékából

2022.04.18. 15:21

A Pro Evolution Soccer ezen a néven 2001-ben jelent meg először Európában, a játéksorozat az elmúlt több mint húsz évben a FIFA legnagyobb kihívójává nőtte ki magát. A legtöbben azért szerették a PES-t, mert a csilivili grafika helyett a Konami arra helyezte a hangsúlyt, hogy minél szimulátorosabb élményt nyújtsanak a gamereknek. A japán fejlesztőcsapat játéka megtalálta a maga közönségét, bőven akadtak olyanok, akik inkább a nagybetűs focihangulatra szavaztak. Ezt a hiányos licencekkel küszködő Pro Evolution Soccer meg is adta nekik.

Aztán a Konaminál úgy döntöttek, hogy itt az ideje a megújulásnak: 2021 őszén már eFootball 2022 néven jelentették meg a Pro Evolution Soccer szellemi örökösét. Nem kellett sok, a játék a Steamen elképesztően rossz értékeléseket kapott.

Hiába váltottak ingyenes modellre, az eFootball 2022 maximum demónak volt nevezhető. Az embereket pedig nemcsak az sokkolta, hogy mindössze kilenc klubcsapat került bele a gyorsjátékmódba, hanem az is, hogy a korábban megszokott minőségi játékmenet helyett glitchek, bugok és furcsán grimaszoló focisták várták a pályán őket.

A Konami napokon belül belátta, hogy tennie kell valamit, és gyakori frissítéseket, gyors javulást ígért. Az eredeti tervek szerint az eFootball 2022 nagy, v.1.0.0-s nagy frissítése már novemberben megjött volna, erre végül fél év csúszással, 2022. április 14-én került sor.

Nagyon úgy tűnik azonban, hogy itt az ideje elengednünk az eFootball-szériát, mostanában nem fogják gatyába rázni.

Az eFootball 2022 teljes verziója ugyanis még mindig nélkülöz egy csomó olyan játékmódot, amelyeket a gamerek imádtak. Ezek között van a Master League, ahol menedzserként törhettünk világuralomra a kedvenc klubcsapatunkkal: játszhattunk a topligákban, leigazolhattuk a legnagyobb sztárokat, és a Bajnokok Ligájában is birokra kelhettünk a legjobbakkal. A Konami vicces módon még mindig a játékosok türelmét kéri, és azt ígéri, hogy a későbbiekben nemcsak ez, hanem az ugyancsak közönségkedvenc Match Lobby (ebben online játszhattunk külön szobában a haverjainkkal) és a Co-Op mód is belekerül majd. Emellett az Edit menüpont sem elérhető, ami azért fájó, mert a licenchiányos csapatokat a felhasználók itt hegeszthették újra saját erejükből.

A Master League hiánya különösen megbocsáthatatlan, mert nagyon sokan jobban szerették ezt a karriermódot, mint a FIFA-ét, és az ezt hiányoló játékosok nem tudnak mást tenni, mint az Electronic Arts portékája felé fordulni.

A japán fejlesztőgárda az offline módok helyett az online-ban látja a jövőt.

Valószínűleg nem azért, mert ennyire a közösségi élményre hajtanának, hanem inkább azért, mert a játékbeli zsetont valódi pénzért lehet megvenni, ezzel felgyorsítva csapatunk fejlesztését.

Igaz, április 21-ig az online játék sem elérhető még. Onnantól viszont a Dream Teamben saját csapatot építhetünk, sztárokkal kiegészítve és más játékosok ellen próbálhatjuk ki magunkat. Az eFootball első szezonjában pedig különféle események és kihívások várják majd azokat, akik – miután letöltötték a nagy patchet – nem nyomnak tíz perc múlva a törlés gombra.

Az eFootball 2022 játékmenete egyébként sokat javult, megújult a védekezés, a passzolás és a lövés mechanikája is. Most már köszönőviszonyban van a régi PES-sekkel a Konami újdonsága ebből a szempontból. Ellenben azt nem fogjuk egykönnyen feldolgozni, hogy az offline karriermóddal így húzzák az agyunkat – már ha megkapjuk egyáltalán a jövőben.

Az eFootball 2022 PC-re, PlayStation 4-re és 5-re, valamint Xbox One-ra és Xbox Series X/S-re ingyenesen elérhető.  • Hírek
  • Csok

Rovatok