Index Vakbarát Hírportál

Egy budai villa árát el lehet tapsolni ebben az új mobiljátékban

2022.06.09. 19:28

A június 2-án Android- és iOS-okostelefonokra kiadott Diablo: Immortal már a bejelentésekor nagy port kavart a gamerek körében. A 2018-as BlizzConon óbégatás és elégedetlenkedés kísérte a hírt, miszerint a Blizzard következő projektje egy mobiljáték lesz. Ekkor az RPG direktora, Wyatt Cheng kissé ironikus hangvételben azt kérdezte a közönségtől, hogy „mi a gond, nektek nincs telefonotok?”

A Diablo: Immortal végül a vártnál szélesebb körű megjelenést kapott, a PC-s verzió bétája a mobilos megjelenés napján aktiválódott, de ezenkívül elég nagy pofonként élhették meg a franchise visszatérését a rajongók. Bár a Blizzard újdonsága sok tekintetben a vártnál élvezhetőbb lett, és klasszikus diabloélményt ad, egy aspektusa mégis felbőszítette a játékosokat. Mégpedig, hogy sokak félelmének megfelelően a játék, legalábbis az endgame-et tekintve, pay-to-win lett.

Közel 40 millió forintunkba (110 ezer dollárba) kerül ugyanis, ha ki akarjuk maxolni a karakterünket – derült ki a Bellular News nevű YouTube-csatorna terjengős elemzéséből. A Diablo: Immortalban a tapasztalati, xp-pontok gyűjtése és az általunk használt tárgyak fejlesztése mellett van egy harmadik módszer a tápolásra. Legendás ékkövek segítségével erősíthetjük magunkat a végletekig. Ezeket az ékköveket viszont nem lehet csak úgy, mikrotranzakció – azaz fizetős loot boxok nyitogatása nélkül megszerezni. Mindez elég súlyos probléma, merthogy a Blizzard új játékába PVP-mód is került, ahol azok, akik pénzt áldoznak az Immortalra, jókora előnyhöz jutnak a többiekhez képest.

A Diablo: Immortalt ingyenesen végig lehet játszani, ha valakit csak és kizárólag a történet érdekel. Érdemes tudni azonban, hogy a pénzköltéstől ódzkodó játékosoknak nagyjából 10 évnyi játékidejébe telik, ha a legritkább kozmetikai cuccokat szeretnék magukra aggatni. Újabb ok, ami miatt a rajongók pipák lehetnek a Blizzardra.

Elég jól látszik, hogy a Blizzard célja az volt ezzel a játékkal, hogy minél több pénzt sajtoljanak ki azokból, akik esélyt adnak a Diablo: Immortalnak. A fentebb emlegetett Wyatt Cheng ráadásul pár hónapja még a Blizzard-fórumon arról írt, hogy a játékban valódi pénzzel nem lehet majd felszerelést venni és fejleszteni. Ehhez képest az új Diablóban fontos szerep jutott a virtuális szerencsejátéknak.

Pont a játékban elérhető loot box rendszer miatt a Diablo: Immortal két országban, Belgiumban és Hollandiában sem jelenhetett meg.

Vélhetőben a Blizzardot ez nem érinti túl érzékenyen, majd költenek az emberek annyit a Diablo: Immortalra a világ többi részén, hogy így is bőven megéri nekik az egész mobiljátékos biznisz.

A Metacriticen a Diablo: Immortalnak nagy erőkkel estek neki a gamerek, a játék mindössze 0,8 ponton áll, ezzel a harmadik legrosszabb értékelést szerezte meg a Blizzard fennállása óta az oldalon. A Warcraft 3: Reforged és a World of Warcraft: Burning Crusade Classic tudták ezt az eredményt alulteljesíteni, a maguk 0,6-os és 0,5-ös összpontszámukkal.  • Tippek
  • Bankszámla

Rovatok