Index Vakbarát Hírportál

Csokoládészeleten is fut a Doom

2022.10.31. 17:40
Összefügg egy nálunk nem honos október végi ünneppel.

Itt az újabb, szülőkre leselkedő szorongás: szomszédtól csokit kéregető gyerek véletlenül megeszik valamit, ami valójában egy mikroszámítógép, amelyen pokoli démonoktól hemzsegő ősjáték fut.

A veszély persze csak korlátozottan valós, egyben a New York-i nyílt forrású csináld magad hardvereket gyártó Adafruit Industries médiaakciója, amelyhez termékeikből építették az eszközt. Kakaós bevonómassza és vödrös karamell helyett egy kétcentis QT Py ESP32 Pico alaplapból, egy 240x240 pixel felbontású TFT IPS kijelzőből áll, amelyen micro SD-kártyáról fut a Retro-Go emulátor és a jó öreg Doom shareware-verziója. A szerkezetről már csak egy jól megszobrászkodott, 3D nyomtatón elkészített csokiszeletutánzat-borítás hiányzik.

A történet illékony hírértékét természetesen nagyban megtámasztja az, a kockahajlamú emberek által a Doom körül kialakított globális népi mozgalom, amelyben a legendás játékot minden lehetséges hardveren és módszerrel futtatják. A Doom futott már egyebek között pénzkiadó automatán, zsebtelep helyett krumpliról üzemeltetett számológépen, John Deere traktoron, kartonpapíron, és nemrég a pattintottkő-egyszerűségű Notepad szövegszerkesztőben is.

A csokoládé a mezőnyhöz képest kifejezetten szofisztikált szerepet ragad meg, és bár kezelőszervek és tényleges játék nélkül hagy szemernyi hiányérzetet, a cég többi videója alapján nem kételkedünk benne, hogy a miniképernyőn valóban futó játék látható.

(Interesting Engineering, Techspot)  • Tippek
  • Betét

Rovatok