Index Vakbarát Hírportál

Szinte hihetetlen, hogy mennyire rossz ez az új játék

2023.02.15. 12:55

Január 24-én jött ki PlayStation 5-re és PC-re a Forspoken című új, nyílt világú fantasyjáték, amely fölött már azelőtt gyűltek a sötét fellegek, hogy egyáltalán a nagyközönség a kezei között tudhatta volna. A szebb napokat látott Square Enix kiadónál ugyanis foghatták a fejüket, amikor tavaly augusztusban egy kedvcsináló promóciós anyag akkorát ment a közösségi médiában, hogy mém lett belőle, és mindenféle túlzás nélkül írtuk, hogy a fél internet a Forspokenen röhögött. Mégpedig a főszereplő, Frey bénán megírt szövege és még rosszabbul felmondott szinkronja miatt.

Akkor még reménykedtünk benne, hogy a Forspoken végső változata nem lesz ennyire gyenge. Elvégre van még ideje a fejlesztőcsapatnak, a Luminous Productionsnek, hogy valamit hegesszenek a játékon. A PS-exkluzívoktól ráadásul alapvetően elvárunk egy bizonyos minőséget, a Forspokennel kapcsolatban pedig a rendező, Takeshi Aramaki előzetesen azt nyilatkozta, hogy a varázsképességekkel feldobott parkourozás és a világfelfedezés egyszerűen lenyűgöző lesz az alkotásukban. Az ígéret besült,

a Forspoken a legrosszabb játék, amelyet az elmúlt 10 évben a kezünkbe vettünk.

A Square Enix játéka rögtön a bevezetőjénél félrecsúszik, a készítők több órán keresztül tartó, béna tutorialrészbe erőszakolnak bele minket, amelynek egy része a kellemetlenül hanyagul kidolgozott New York városában játszódik. Ami ennél is rosszabb viszont, hogy amint a főszereplő Frey megszólal, a falat kaparjuk és a kontrollert vágnánk a sarokba. Mintha mesterséges intelligencia írta volna a dialógusokat, és bár az alapvetés – mely szerint egy modern nő egy régimódi fantasyvilágban találja magát, és varázsló lesz belőle – izgalmasan hangzik, mire átkerülünk Athiába, keserű lesz a szájízünk.

Pedig ekkor csatlakozik be a játék új eleme, a beszélő karperec, aki az amúgy is unszimpatikus, Ella Balinska által megszólaltatott főhősnőt még idegesítőbbé teszi. Az ember azt hinné, hogy ez már lehetetlen, de a Forspoken folyamatosan mutatja nekünk, hogy mindig lehet lejjebb süllyedni. A csalódásunk ebben a játékban mérhetetlen, merthogy a Forspoken központi eleme, a varázslás élvezhetetlen és unalmas, főleg, ha a nemrég kijött Hogwarts Legacyhoz hasonlítjuk azt, utóbbi konkrétan visszahozta a Harry Potter-franchise-ba vetett hitünket, annyira ütős lett. A Forspoken viszont a bénán ütemezett főellenségeivel és az ellenük vívott ötlettelen, gyors kitéréseket igénylő harcaival lehozza az embert az életről.

A kidolgozottság sajnos végig a 2000-es évek elejét idézi. Idejétmúlt és elavult nemcsak ránézésre a Forspoken, hanem játszani is gyötrelem vele. A rohangálás céltalan, a világ néptelen és üres, és még csak azt sem mondhatjuk, hogy legalább a sztori miatt megéri erre a játékra egy csomó pénzt elkölteni. Mert az átvezető videók ugyancsak kellemetlenek, borzasztó vágásokkal, ráadásul hősünk folyton, indokolatlanul káromkodik, ami nem ad hozzá jottányit sem a személyiségéhez. Sőt, elvesz abból, és butítja Freyt.

A külföldi kritikusok is a földbe döngölték a Forspokent, nem véletlenül. A rossz reakciókra pedig a készítőgárda közleményben volt kénytelen reagálni, akik a Twitteren azt írták, dolgoznak még rajta, nem csupán a teljesítményét, hanem a grafikát és a játszhatóságát illetően is, és elszántak, hogy a Forspokent a lehető legélvezetesebbé tegyék egy új javítással.

A dolog szépséghibája, hogy ezt már a megjelenés után mondják. Egy olyan méregdrága játékra, amely kijavíthatatlan, hiszen az alapokig kellene azt ledózerolni.

Aztán az amúgy szuper alapötletre egy rendesen működő, jól megírt, rendezett, és úgy összességében igényes fantasy RPG-t felépíteni. Oké, a zenét legalább eltalálták benne, a 2018-as God of War és a God of War: Ragnarök muzsikáját jegyző Bear McCrearyben ritkán csalódunk, de egy ilyen interaktív élménynél ez édeskevés, és az ő jó munkája se tudja megmenteni a Forspokent.

3/10  • Tippek
  • Babaváró hitel

Rovatok