Index Vakbarát Hírportál

Betiltatnák ezt az új orosz videójátékot az ukránok

2023.03.02. 10:07

Alig került polcokra február 21-én az Atomic Heart, a „szovjet BioShocknak” elkeresztelt sci-fi FPS körül máris áll a bál. Ukrajna digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettese, Alex Bornyakov ugyanis kijelentette, hivatalos levélben fordul a PlayStationt tulajdonló Sonyhoz, a PC-n és Xbox-konzolokon a játékot árusító Microsofthoz, és a Steam miatt a Valve-hoz, hogy kérje az Atomic Heart betiltását az invázió alatt álló ország területén.

„A játék fejlesztőcsapata, a Mundfish ezer szálon kapcsolódik Oroszországhoz, ráadásul alkotásukban meghitt nosztalgiával állnak a kommunista ideológiákhoz és a Szovjetunióhoz. Szorgalmazzuk, hogy ne csak Ukrajnában, hanem más országban is korlátozzák az Atomic Heart terjesztését, mert van rá esély, hogy a felhasználók adataival visszaélnek, és a bevételeket arra használják, hogy az Ukrajna ellen indított háborút pénzeljék belőlük” – olvasható a politikus közleményében.

Bornyakov arra is felhívta a figyelmet, hogy tudomása szerint befolyásos orosz cégek állnak az Atomic Heart mögött, a sci-fi játék készítői ráadásul nem ítélték el nyilvánosan a Putyin-rezsimet és a véres megszállást. Mindemellett a készítő Mundfish csapatát meggyanúsították azzal, hogy bár ciprusi, nemzetközi csapatként hirdetik magukat, valójában egy moszkvai székhelyű stúdióról van szó.

Az Atomic Heart miatt annyi botrány tört ki a napokban, hogy szinte egy kezünkön meg sem tudjuk számolni: támadták azért a retrofuturisztikus játékot, mert egy KGB-ügynököt tesz meg a főszereplőjének, a történetben kulcsszerepet játszó, leszbikus robot szexbabák miatt is sokan felhördültek, illetve a gamerek rábukkantak egy rasszista rajzfilmrészletre is benne. A videójáték alkotói a legtöbb vádat visszautasították, a kirekesztő jelenetsor miatt azonban elnézést kértek, ha bárkit megbántottak vele, és megígérték az eltüntetését.

A videójáték készítői közül egyedül a zeneszerző, Mick Gordon fejezte ki szolidaritását Ukrajnával, aki a teljes, az Atomic Heartért kapott fizetését a háború által sújtott országnak ajánlotta fel.

Az Atomic Heart PC-re, PlayStation 4-re és 5-re, valamint Xbox Series X/S-re jelent meg. A legnagyobb videójáték-terjesztő platformok egyelőre nem reagáltak érdemben az ukrán bojkottkérelemre.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok