Index Vakbarát Hírportál

Hihetetlen, hogy mennyire nehéz ez az új videójáték

2023.03.14. 07:13

Már akkor sejteni lehetett, hogy a Wo Long: Fallen Dynasty egy izzasztó játék lesz, mielőtt a videójátékboltok polcaira került volna, hiszen a fejlesztő Team Ninja olyan címeket adott ki a kezei közül az elmúlt pár évben, mint a Nioh és a Nioh 2, amelyek a Dark Souls-sorozathoz hasonlóan a masocore zsánert erősítették. Magyarul csak olyan gamereknek ajánlanánk őket, akik szeretnek újra és újra, szinte vég nélkül meghalni, hogy aztán jó pár óra alatt betanulják egy-egy főellenség támadásait, és azokat kijátszva haladjanak tovább.

Nem sokat persze, mert ezeknek a játékoknak tényleg az a védjegyük, hogy kis híján agyvérzést kap tőlük az ember, mire elér a stáblistáig.

A játékosok hozzá lehetnek szokva, hogy az első főellenség általában csak mutatóba kerül bele egy-egy ilyen masocore alkotásba. Példának okáért a FromSoftware korábbi játékait hoznánk fel, a Sekirót és az Elden Ringet, amelyek közül az elsőben Genichiro Ashina ellen a történet szerint csúnyán el kell buknunk, míg utóbbiban a tutorial boss elképesztően könnyű.

A Wo-Long: Fallen Dynasty nem bánik kesztyűs kézzel velünk, rögtön a játék első pályáján egy olyan bosszal vagyunk kénytelenek farkasszemet nézni, aki, ha nem vagyunk észnél, csúnyán és sokszor elporolja a fenekünket. A Zhang Liang névre hallgató rosszarcú harcosnak ráadásul két fázisa van, lehetetlenül hosszú és nehézkesen fogyó életcsíkokkal, a TrueAchievement szerint ennyi elég ahhoz, hogy igazi választóvonalat húzzon fel az előrehaladásban ez a főellenség.

Xboxon ugyanis a játékosok mindössze 33 százaléka jutott át eddig Zhang Liangon, a többiek belebuknak a kihívásba. A közösségi médiában erről számos poszt és komment tanúskodik, főleg Redditen, de Facebookon is irkálják az emberek, hogy amint belefutnak ebbe a „betonfalba”, azonnal letörlik a játékot. Ehhez képest PlayStationön és Steamen úgy tűnik, az emberek jobban teljesítenek, ahol a teljesítési arány 85 százalékos, tehát jóval magasabb, mint Xboxon.

A történet amúgy pár mondatban összefoglalható, és nem is nagy szám: a Wo-Long: Fallen Dynasty a három királyság korában játszódik, amikor a Han-dinasztia bukása után az ország megosztottá válik, és a Vejre, a Sura és a Vura királyságokra szétbomolva létezik. A megosztott Kínában bújhatunk egy névtelen harcos bőrébe, aki misztikus és nagyon is kézzelfogható rémségekkel veszi fel a harcot.

A Wo-Longot bevallottan a játékmenet viszi el a hátán, amely bár hatalmas kihívás, tényleg nagyon élvezhető. És a Nioh 1–2-höz hasonlóan, ha az ember nem bánja a szenvedést, jól el lehet vele lenni.

A Wo-Long: Fallen Dynasty PC-re, PlayStation 4-re és 5-re, valamint Xbox One-ra és Xbox Series X/S-re elérhető, utóbbi konzolokon a Game Passon is fenn van, március 3-a, a megjelenés dátuma óta.  • Babaváró hitel

Rovatok