Index Vakbarát Hírportál

Tévébe költözik a Skype

2010. január 5., kedd 12:21

Reszkethetnek a videokonferenciák szoftveres-hardveres kiszolgálásában utazó cégek: a Skype azok után, hogy a távolsági telefonhívások piacán világelső lett az ingyenes szolgáltatásával, tévébe épített ingyen videotelefonnal csap oda az iparnak.

Hónapok óta először nem az eladása körüli hercehurca és botrányok miatt került reflektorfénybe a Skype. Az ingyenes online telefonjával pár év alatt a legnagyobb telefontársaságok közé emelkedő cég most túllép a számítógépen, és két távol-keleti szórakoztató elektronikai óriással szövetkezik, hogy belépjen a tévék piacára. Az LG és a Panasonic kezd el először árulni a Skype-os videotelefonálásra alkalmas tévéket idén nyáron, és a Skype reményei szerint hamarosan követi majd őket a többi nagy tévégyártó is.

A Skype-klienst internetre köthető tévékbe építik be, a Panasonicnál a teljes VT és G széria megkapja, az LG-nél annyit közöltek, hogy 26 különböző plazma- és lcd-tévét szerelnek fel majd vele, csupa hd felbontású modellt. A webkamera beépített mikrofonnal nem jár majd alapban a tévék mellé, azt külön kell megvenni. A tévés Skype-pal más tévés, számítógépes vagy mobilos kliensekkel lehet majd beszélgetni ingyen (illetve a netkapcsolat árán felül nem kerül majd pénzbe).

Az első Skype-tévéket a Las Vegas-i CES szórakoztató elektronikai kiállításon mutatják be a közönségnek, és elsősorban a videókonferencia-megoldásokat gyártó Cisco Systemsnek, és a nemrég hasonló terveket bejelentett Polycom-IBM duónak jelentenek majd konkurenciát. A CES előestéjén a cég bejelentette a Skype HD szolgáltatás indulását is, ami valójában annyit jelent, hogy a hd felbontású webkamerákkal is együttműködik majd a rendszer, ha elég erős processzort és elég sávszélességet kap (1,8 GHz és 1 megabit az ígéretek szerint).

Rovatok