Index Vakbarát Hírportál

Darth Vader sírna, ha látna minket

2010. május 13., csütörtök 19:57

Yoda mester utasításait követve Luke majdnem kiemelt egy x-szárnyút a dagobah-i mocsárból. Ha nem lógott volna a jediképző első osztályából, és többet gyakorolt volna a Force Trainer pingponglabdájával, talán sikerült volna neki.

Amikor a neves neurológus, Hans Berger a húszas években először mérte az emberi agy elektromos aktivitását, és az ezt figyelő készüléket elnevezte elektroenkefalográfnak, azaz EEG-nek, valószínűleg nem gondolta, hogy egy űropera alapján készült gyerekjáték alapjait rakja le.

Megtaláltuk az Index jedijét

Az EEG az agy működését kísérő elektromos potenciálváltozásokat figyeli, ezekből rajzol hullámsorozatot (a készülék időbeli felbontása nagyon jó). Az agyhullám-tartományokat frekvenciájuk szerint a görög ábécé betűivel különbözteti meg az orvostudomány. Mély alvásban levő alanyon például 4 hertz alatti delta hullámokat, könnyű alvásban levőn pedig 4-8 hertz közötti téta hullámokat lehet mérni. Az éber, de ellazult állapotra a nagyjából 8-13 hertz közötti alfa hullámok jellemzők, míg 13 hertz fölött a béta hullámok kezdődnek – ezek az aktív, figyelő állapot, a koncentráció kísérőjelenségei.

Főleg ez utóbbit figyeli a Star Wars Force Trainer nevű játék, aminek bár komoly tudományos alapjai vannak, használója úgy érezheti, uralja a nagybetűs Erőt. A játék lelke egy fejre helyezhető keret, aminek három érzékelője érintkezik a fejbőrrel (nem az EEG kenőccsel bekent elektródái, hanem száraz szenzorok), ezek figyelik az agyhullámokat. A vezeték nélküli kütyüben egy csip fordítja le a hullámjeleket, majd a fejrész ezeket továbbítja egy talapzatnak, amiben egy pici ventilátor pörög. Erős koncentrációval ennek a ventilátornak az erősségét lehet növelni, és a talapzatra helyezett csőben levő pingponglabdát emelgetni – mi ez, ha nem Force feedback?

A kilenc ceruzaelem (három a fejrészbe, hat a talapzatba) behelyezése és a nehézkes kalibrálás után többen kipróbáltuk a kínai gyártású játékot, és valamennyire mindenkinek működött – bár mint Etele megjegyezte, Darth Vader sírna, ha látna minket. A Force Trainer tizenöt nehézségi szintet ismer (a nehezebb szinteken valószínűleg erősebb bétahullámokat kell produkálni), és az első néhánynál senki nem vérzett el, a játék R2D2 hangján csipogva hozta be egyik szintet a másik után. Végül Barakonyi kolléga tudta legjobban uralni az Erőt (ezek szerint az ő szervezetében van a legtöbb midiklorián), Palpatine császár büszke lenne rá.

A Force Trainer egyetlen baja, hogy ahhoz képest elég drága, amennyit tud: a spéci technológia miatt hatvanezer forintba kerül a játék, és csak egy pingponglabdát lehet emelgetni vele – ennyi pénzért talán már egy kiszolgált protokolldroidot is kap az ember.

(A Force Trainert a Játék Makett Centrumtól kaptuk tesztelésre.)

Rovatok