Index Vakbarát Hírportál

Ősztől 3d-ben házimozizhatunk

2010. július 28., szerda 12:13

A Panasonic bemutatta az első, kereskedelmi forgalomba kerülő, olcsó 3D-s digitális kameráit. A 3D-s kamerák eddig csak a filmesek világát célozták meg, ennek megfelelően a mostani modellek drágák és a kezelésük profi operatőrt kíván.

A japán cég augusztus végén dobja piacra az első két kommersz 3D-s kameráját, egyelőre csak Japánban. Az ár és a külföldi premier dátuma egyelőre nem ismert. Ez lesz az első próbálkozás nagy cégtől, hogy a hobbivideósokat célozzák meg a 3D-s technológiával.

A TM650 és TM 750 modellek közötti fő különbség a háttértár mérete: a kisebbik 64, a nagyobb 96 gigabájtnyi filmet tud felvenni. Alapállapotban hagyományos, kétdimenziós képet rögzítenek a kamerák, a 3D-hatáshoz csatlakoztatni kell rájuk a speciális előtétlencsét, ami önmagában akkora, mint az egész kamera. A felvett anyagot aztán tetszőleges 3D-tévén vissza tudja játszani a kamera.

A Panasonic azt reméli, hogy a kamerák nagy lökést adnak majd a pár hónapja beindult 3D-tévés piacnak, ami egyelőre a kevés tartalom problémájával küzd: csak pár tévécsatorna kísérletezik 3D-s adásokkal, illetve bluray-lemezen jelennek meg ilyen filmek, de a nagy áttörést legkorábban karácsonyra várják az elemzők.

A két új kamera a szakemberek szerint első ránézésre a Panasonic nemrég piacra dobott profi 3d kamerájának, a AG-3DA1-nek egyszerűsített változainak tűnik. A szakmában nagy sikernek örvendő AG-3DA1 két lencsével dolgozik, hd felbontásban képes 3D-s mozgóképet rögzíteni és 21 ezer dollárba (4,5 millió forint) kerül.

Rovatok