Index Vakbarát Hírportál

Ezek a legjobb irodai appcsomagok

2016.09.25. 07:52

Ötlete, vagy kérdése van?

Az Androidon zavarbaejtően bőséges a kínálat az irodai appokból. Egyikkel se lenne jó regényt írni, ezersoros táblázatokat végigbogarászni, de kisebb szerkesztéseket a tenyérnyi kijelzőn is el tudunk végezni. A felhasználói élmény részben attól függ, hogy mennyire bonyolult az elvégzendő feladat, és hogy megfelelő appot választottunk-e.

Mi az utóbbiban tudunk segíteni, ezért végignéztük a legjobb irodai appokat, hogy önnek már ne kelljen.

WPS Office

Elég jól tud szerkeszteni, ráadásul ingyenes, de ezért cserébe el kell viselni néhány hirdetést. A reklámok a dokumentumok listáján, valamint az éppen szerkesztett fájl alatt jelennek meg, tűrhető megoldás, nem mászik az arcunkba. A kezelőfelület elég szellős, jó nagyok a gombok, kényelmesen kezelhető.

Az olvasási módból egy gombnyomással szerkesztésre tudunk váltani, és minden eszköz kézre esik, pontosabban ujjra; könnyen tudunk navigálni a menüben a hüvelyujjainkkal. Intenzív munkánál nagy előny, hogy külön appként fut a fő WPS Office, melyben a fájlokat válogathatjuk ki, valamint a szerkesztést végző appok. Több fájlt megnyithatunk egyszerre, és az Android négyzet alakú appváltó gombjával lépkedhetünk egyikről a másikra.

A megnyitott doksikat pdf-be exportálhatjuk, és a fájlokat a Google Drive tárhelyén kívül a Dropboxról, Boxot, OneDrive-ról és Evernote-ból is előhívhatjuk. Az igazán profik ftp-zni is tudnak.

Itt letölthető a WPS Office

Polaris Office

Az ingyenes változat is elég jó a prezentálásban, részben a beépített Chromecast funkciónak hála, és viszonylag könnyen tudunk a diákon ábrákat és grafikonokat elhelyezni. Erre az egy feladatra is érdemes a mobilon tartani, ha gyakran kerül projektorfénybe. A másik nagy előnye, hogy van asztali szoftverük is, egyszerre tudjuk szerkeszteni a doksikat mobilon és számítógépen.

Az ingyenes változat korlátozott tudású, a fizetős változatban pedig olyan alapfunkciókért kérnek pénzt – exportálás pdf-be, dokumentumon belüli keresés –, amiket máshol ingyen is megkapunk. Ha fizetünk a felületen megjelenő hirdetésektől is megszabadulunk.

A Polaris Office itt letölthető

OfficeSuite 8

Ez a legfejlettebb appcsomag az Androidon, igazán jól összerakták a kezelőfelületét, és ez is reklámokkal ingyenes. Aki már látott szövegszerkesztőt és táblázattkezelőt, annak nem lesz gondja az OfficeSuite használatával sem. Az eszközök hasonló sávon vannak, a szerkesztett doksi fölött, minit a számítógépes Office programokban, csak ezt oldalra kell gördíteni, hogy mindent megtaláljunk.

Nekünk azért tetszett meg, mert

egyedül ez tudja rendesen megnyitni a .csv fájlokat

Rögtön be lehet állítani, hogy milyen karakter választja el a mezőket, és így nem egy kezelhetetlen karakterhalmazt kapunk, mint az összes többi mobilos táblázatkezelőben, minden a megfelelő cellába kerül. Emellett az OfficeSuite is ismeri a Google Castot, tehát a bemutatókat át tudjuk sugározni kompatibilis (vagy Chromecasttal felszerelt) projektorokra.

Még több extra funkció lenne benne pénzért, és sajnos ezt elég zavaró módon közlik velünk. Állandóan feliratokat kell kerülgetni, hogy fizessünk már elő Premium csomagra, havi 737 vagy évi 4949 forintért. Ha ezt megtesszük, akkor a reklámok is eltűnnek. Van még egy Pro változata is, egyszeri 5500 forintért, amellyel szintén kapunk extrákat. Ebben követni tudjuk, hogy melyik szerző mit változtatott, számos eszközzel bővül a táblázatkezelő, és kezeli az interaktív PDF formanyomtatványokat.

OfficeSuite 8 a Play Áruházban

Google Drive, Dokumentumok

Logikusnak tűnhet, hogy a Google által kifejlesztett Androidhoz a vállalat irodai szoftverei passzolnak a legjobban, de ez téves feltételezés.

Két érv szól mellette: ingyenes, és könnyen tudjuk megosztani a doksikat.

A Google Dokumentumok és társai erős közepes versenyzők, ha a szerkesztési képességeket nézzük. A Drive tárhely használata még indokolt lehet, de a fájlok módosítására sokkal jobb appok is vannak. 

Google Dokumentumok, Google Táblázatok, Google Diák

Microsoft Office

Hasonlókat mondhatunk el a Microsoft Office alkalmazásairól, azzal a lényeges különséggel, hogy a felhőtárhely használatához elő kell fizetni az Office 365-re,

ez körülbelül havi háromezer forintba kerül.

Persze ezért a pénzért a teljes csúcskategóriás asztali Office csomagot is megkapjuk, valamint ingyenes Skype telefonhívásokat. A csomag bőséges, de kérdéses, hogy valóban szükségünk van-e minderre. 

További gond a zártság, hogy nem tudunk sokféle felhőszolgáltatást bekötni. A Dropbox még megy, de a Google eszközein alapértelmezett Drive nem.

Microsoft Word, Excel, Powerpoint

Ötlete, vagy kérdése van?


  • Tippek
  • Hírek

Rovatok