Index Vakbarát Hírportál

Alufóliával javítható a wifis lefedettség

2017.11.09. 16:16

Amennyire egyszerűvé tette az otthoni netezést a wifi, legalább annyi bonyodalmat okozott, mert a teljes lefedettség viszonylag nehezen valósítható meg a rádiójeleket leárnyékoló és össze-vissza elpattintó falak miatt.

Sokan házibarkács módszerekkel terelik jó irányba a jelet, ebben a kopott serpenyőtől a félbevágott aludobozig mindenféle eszköz szerepet kap, és ez adott ihletet a Dartmouth College kutatóinak, akik valamivel kiszámíthatóbb megoldást hoztak létre 3D nyomtatóval - írja az Engadget.  

A kutatók azzal kezdték a munkát, hogy részletesen elemezték a szobában a jel terjedését, hogy megtalálják a wifi által lefedetlen területeket. Ezután betáplálták az adataikat egy általuk létrehozott WiPrint nevű programba, hogy megtervezzék az optimális műanyag terelőlemezt a routerük antennáihoz. Persze olyan routert használtak, amelyen kiálló botantennák vannak, a rejtett antennájú eszközöknél nem nehezebben működne a módszer.

Mivel a műanyag nem igazán jó jelterelő, a kinyomtatott lemezt bevonták egyszerű háztartási alufóliával, majd az így elkészült remekművüket ráhelyezték a routerre.

Az egész 35 dollárjukba került, amennyiből akár egy második, olcsóbb routert is vehettek volna, ám a terelőlemezes megoldásnak van még egy előnye: képes leárnyékolni azokat az irányokat, amerre egyáltalán nem akarunk jelet szórni. Így egész könnyen elrejthetjük a szomszéd elől a wifinket, vagy csökkenthetjük a sugárzást a hálószobában.

A kutatók távlati célja az, hogy egy irányítható alakváltoztatásra képes anyagot fejlesszenek ki, amely mindig az aktuális célokhoz igazodva tudja terelgetni a jelet.     

Ötlete, vagy kérdése van?

Rovatok