Index Vakbarát Hírportál

Egyelőre nem tudjuk meg, lapos-e a Föld #SAD

2017. november 26., 11:21 Módosítva: 2017.11.27 10:19
489

Fémhulladékból összeeszkábált házi rakétával akarta kilőni magát szombaton egy kaliforniai férfi, hogy bebizonyítja: a Föld lapos, és mindenki, aki mást mond, hazudik. A 61 éves Mike Hughes mindössze 550 méteres magasságba szeretett volna eljutni a gőzhajtású rakétájával. 800 kilométer per órás sebességgel 1600 métert tett volna meg a földet érés előtt. Mint tegnap írtuk,

ennél jóval magasabbra fel lehet menni olcsón és biztonságosan például léghajóval, repülőgéppel, sőt, akár egy felhőkarcoló liftjével is meg lehet közelíteni ezt a magasságot, de ez most mindegy.

Tovább

Házi barkácsrakétával akarja kilőni magát egy férfi, hogy bebizonyítsa, a Föld lapos

2017. november 22., 13:23 Módosítva: 2017.11.23 12:24
2785

Fémhulladékból összeeszkábált házi rakétával akarja kilőni magát szombaton egy kaliforniai férfi, hogy bebizonyítja: a Föld lapos, és mindenki, aki mást mond, hazudik – írja a Washington Post.

A 61 éves Mike Hughes mindössze 550 méteres magasságba szeretne eljutni a gőzhajtású rakétájával, és ha minden jól megy, 800 kilométer per órás sebességgel 1600 métert fog megtenni, mielőtt földet ér. (Igen, ennél jóval magasabbra fel lehet menni olcsón és biztonságosan például léghajóval, repülőgéppel, sőt, akár egy felhőkarcoló liftjével is meg lehet közelíteni.) A küldetés az Egyesült Államok délnyugati részén elterülő Mojave-sivatag sík terepéről fog elrajtolni.

Tovább

Hivatalos NASA-fotóval akarták bizonyítani, hogy kamu volt az utolsó holdra szállás

2017. november 20., 11:43 Módosítva: 2017.11.21 11:23
306

Hiába telt el már majdnem 50 év az első holdra szállás óta, a mai napig bújnak elő újabb és újabb összeesküvés-hívők az internet különböző sarkaiból, hogy bebizonyítsák, kamu volt. Ezúttal nem az első, 1969-es, hanem az utolsó, 1972-es küldetésről állítja egy Youtube-videó, hogy a Földön megrendezett jelenet volt csupán. A videó egy fotóra hivatkozik, de valójában nem a holdra szállás, hanem a fotó köré kerített történet a kamu – írja a Neewsweek.

Tovább

Videojátékos képekkel próbálták bizonyítani az oroszok az USA és az ISIS összejátszását

2017. november 14., 16:22 Módosítva: 2017.11.15 10:39
435

November 14-én az orosz védelmi tárca a hivatalos közösségi csatornáin, Twitteren és Facebookon írt orosz, arab és angol nyelven arról, hogy kétségbevonhatatlan bizonyítékkal rendelkezik az Iszlám Állam (ISIS) és az Egyesült Államok hadseregének összejátszásáról.

A bejegyzéseket már törölték, de az internet nehezen felejt, főleg ha egy oldalról nemcsak képernyőmentések készülnek, hanem még fel is kerül a tartalom a webes archívumba.

A mod_russia fiókból pedig azért kellett törölni a bejegyzéseket, mert nagyon hamar észrevették a szemfüles netezők, hogy a képek nem a valóságot ábrázolják, hanem azokat egy mobilos játék, az AC-130 Gunship Simulator bemutatóvideójából vágták ki. Néhány képről az derült ki, hogy nem akkor és ott készültek, ami a bejegyzésben szerepel, hanem egy évvel korábbi fotókat használtak fel újra.

Futótűzként terjed az ingyen WizzAir-jegyet ígérő átverés

2017. november 8., 16:04 Módosítva: 2017.11.09 05:24
8950

Egyre többen vakon megosztanak egy nyilvánvaló átverést a Facebookon, abban a hiszemben, hogy egy kérdőív költésével ingyenes Wizzair repülőjegyet tudnak nyerni.

Már a weboldal címe is gyanús, ne töltsenek ki semmit, ne töltsenek le semmit, ne adjanak meg személyes adatokat!
Tovább

DOLGOZÓK FIGYELEM! Pénteken is kell melózni!

2017. augusztus 2., 12:34 Módosítva: 2017.08.02 23:41
1218

DOLGOZÓK FIGYELEM! AUGUSZTUS 4-ÉN OLYAN HŐSÉG LESZ, HOGY MUNKASZÜNETET RENDELHETNEK EL, LEHETETLEN LESZ DOLGOZNI! ILYEN MÉG NEM VOLT MAGYARORSZÁGON!!

Tízezrével osztják a Facebookon a fenti ordibálást, ami jellemzően a jól ismert álhíroldalak valamelyikére vezet. A képlet a szokásos: brutál clickbait cím + hablaty és katyvasz + szövegértési nehézségekkel küzdő célközönség = profit.

Ha jól nyomoztunk, akkor először a palyazatfigyelo.info című retteneten jelent meg a több forrásból agyatlanul összeollózott szöveg, amit aztán átvett a Mindenegyben és az a-znewsonline.com újgenerációs kamuszaksajtó is, hogy alaposan megtolja a megosztások szekerét.

Tovább

A NASA mindjárt bejelenti, hogy megtalálták az ufókat?

2017. június 27., 07:55 Módosítva: 2017.06.27 17:39
51

A NASA hamarosan bejelenti az intelligens földönkívüli élet felfedezését

– hirdeti a címében egy 12 perces videó, amelyet rengeteg híroldal is átvett, és a cikk írásakor már egymillió megtekintés fölött jár. A dologgal viszont több probléma is akad.

Tovább

Tényleg kitör a Yellowstone, mind meghalunk?

2017. június 22., 12:16 Módosítva: 2018.10.09 14:50
569

A címben szereplő két részkérdésre a válasz:

  1. egyszer talán igen, és
  2. egészen biztosan.

A kettő között azonban nincs összefüggés: igen valószínűtlen, hogy a közeljövőben kitörne a Yellowstone vulkán, pláne hogy apokaliptikus méretű katasztrófát okozzon.

Tovább

Buktassa le a Facebook ön után kémkedő ügynökeit!

2017. június 20., 11:46 Módosítva: 2017.06.21 10:24
83

Aki nem akarja, hogy a Facebook megfigyelje, cenzúrázza és letiltsa, tegye a következőt. Az oldalán lépjen be a "Beállítások"-ba, onnan a "Tiltások"-ba, és ott a keresőbe írja be, hogy "Facebook Security". Akinek erre kidob neveket, azok a kémek, le kell őket tiltani!!!!

- így szól a Facebook magyar nyelvű fertályán az utóbbi időben futótűzszerűen terjedő jótanács. Aki követi az utasításokat, annak jó eséllyel valóban ki fog dobni a kereső egy csomó ismeretlen embert, és még az is előfordulhat, hogy ezek közül néhányat egyszerűen nem enged letiltani a rendszer. Hát kell ennél erősebb bizonyíték arra, hogy ők valóban a cég titkosügynökei, akik mindenkit megfigyelnek?

Persze, hogy kell, ugyanis az egész figyelmeztetés egy orbitális nagy ostobaság. Angol nyelven már 2007-ben felbukkant ugyanez a leírás, magyarul az elmúlt 1-2 évben terjedt szórványosan, és úgy tűnik, most van egy újabb, nagyobb felfutása a dolognak. Azt most hagyjuk is, hogy

Inkább nézzük, mi is történik, ha az ominózus letiltós keresőmezőbe beírunk valamit. Mivel ez a kereső arra van, hogy ha nem tudjuk pontosan, kit is akarunk letiltani, a rendszer segítsen nekünk, a "Facebook Security" keresőszóra olyan embereket rakosgat elénk, akiknek az adatlapján, esetleg  a publikus posztjaiban szerepel, vagy valaha szerepelt a két szóból bármelyik. A sorrendnél az algoritmus igyekszik azokat előretenni, akiknél valószínűbb, hogy valóban ismerjük, és okunk van a tiltásra, ezért aztán minden Facebook-felhasználónál más és más lesz ez a lista, ismerősöm ismerősének ismerősének ismerőse típusú emberekkel benépesítve. Akik nyilván nem Zuckerberg titkosügynökei, csak mondjuk volt egy előző munkahelyük, aminek a nevében szerepelt a "Security" szó.

És hogy miért nem engedélyezi néha egyes emberek letiltását a rendszer? Ez a Facebook egyik, botok elleni védekező mechanizmusa: ha gyanúsan sok ismétlődő aktivitást érzékel valahol (például valaki százával jelöl ismerősnek embereket pár perc alatt, vagy valakit százak akarnak letiltani rövid időn belül), úgy veszi, hogy automatizált akcióról van szó, vagyis valaki egy szoftverrel klikkelget az oldalon. Ezt pedig a Facebook nem szereti, és egy idő után blokkolja az adott akciót.

Nem, a naptej nem okoz rákot, a felelőtlen napozás viszont igen

2017. június 8., 13:07 Módosítva: 2017.06.08 16:56
305

A Ripost nevű bulvárlap egész pályás letámadást indított a naptej ellen, még pont időben ahhoz, hogy ha valaki elhiszi nekik, amit írnak, bőrrákosra napozhassa magát a nyáron – írja a 444.

Egyébként is nagyon ráment a Ripost a napozás-témára, május végén azzal indítottak, hogy címlapon tették fel a kérdést: "Mégsem káros az UV sugárzás?". Arra az esetre, ha a kérdőjel túlságosan árnyalná a képet, még fölé írták a biztonság kedvéért azt is, hogy "Kinek higgyünk? Évek óta becsapnak bennünket!". Aztán jött a TV2 is, ahol a Tényekben ismételték el nagyjából ugyanazt: pont hogy a bőrgyógyászok által démonizált 11 és 15 óra között érdemes kimenni napozni.

A téma valódi szakértői össze is hívtak gyorsan egy sajtótájékoztatót a veszélyes tévhitek oszlatására, ahol újra elmondták, hogy a túlzott napozás igenis veszélyes, pláne 11 és 15 óra között, pláne bármiféle védelem nélkül, és részben éppen az elővigyázatlanság miatt az elmúlt tíz évben meg is ugrott a melanómás betegségek és halálozások száma.

Ezután került sorra a naptej, minden nyavalyák valódi forrása: a Ripost hasábjain csak a napokban kiderült róla, hogy függőségetszörnyűséges allergiát, továbbá rákot is okozhat. Ez utóbbinak a Tények is külön riportot szentelt, két napozásügyi szaktekintélyre, Szendi Gábor programozó matematikus-pszichológus-paleopápa és a saját gyártmányú kozmetikumaival házaló Házi Edina szakvéleményére alapozva. A következtetés természetesen az, hogy annyi baj van a naptejjel, hogy inkább ne is használjuk.

A naptej rákkeltő hatását a bulvárriportok annak tulajdonítják, hogy a benne lévő kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat, csak hogy aztán ezeket a bőrön át felszívódva egyenesen a véráramba juttassák. Ahogy a 444 is összefoglalja, erre semmilyen tudományos bizonyíték nincsen: az OMC nevű vegyi anyag egy 2000-es kutatás szerint a kísérleti egerek bőrén át valóban felszívódott a szervezetbe, de ezt a tanulmányt egy későbbi, embereken végzett vizsgálat már cáfolta. Hasonlóképp nem támasztja alá semmilyen kutatási eredmény két másik gyakori összetevő, a titán-dioxid és a cinkoxid káros hatását sem. A különféle naptejtípusokról és a tulajdonságaikról ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak:

Vagyis összefoglalva: amit a Ripost és a TV2 javasol: menjen a napra 11 és 15 óra között, és eszébe ne jusson naptejet használni. Amit pedig valójában érdemes tennie, ha nem szeretne bőrrákos lenni:

ha napozni megy, használjon naptejet, de 11 és 15 óra között lehetőleg inkább ne is menjen napozni!

Hamis képek és hírek terjednek a manchesteri terrortámadás után

2017. május 23., 10:11 Módosítva: 2017.05.24 09:24
134

Megállíthatatlanul terjed egy kép a közösségi oldalakon Ariana Grandéról, amelyről azt állítják, hogy a hétfő éjszakai manchesteri terrortámadás után készült. A képen az énekes látható, ahogy kissé megviselten, magába roskadva ül.

Tovább

Így lesz egy Facebookon osztogatott sutkából kőkemény orosz propaganda

2017. május 16., 16:51 Módosítva: 2017.09.04 09:39
800

A Krím-félsziget orosz bekebelezése után még javában tartott a kelet-ukrajnai krízis, amikor 2014. április 10-én megérkezett a Fekete-tengerre az Egyesült Államok haditengerészetének egyik rombolója, a Tomahawk típusú robotrepülőgépekkel és Aegis rakétavédelmi rendszerrel felszerelt USS Donald Cook. A hadihajó azért érkezett a térségbe, hogy jelenlétével támogassa a Krím elfoglalása miatt aggódó kelet-európai szövetségeseket, illetve hogy hadgyakorlaton vegyen részt, és romániai, valamint török támaszpontokat keressen fel.

A Cook Fekete-tengeri látogatását április 12-én elég komoly incidens zavarta meg, amiről széltében-hosszában beszámolt a világsajtó: a hajót megközelítette két Szu-24-es csatarepülőgép, és az egyik egy másfél órás intervallumban 12-szer közel repült a nemzetközi vizeken haladó hadihajóhoz. A párban járőröző Szu-24-esek nem voltak felfegyverezve, ellentétben a Donald Cookkal. Az amerikai részről mindenféle nemzetközi egyezményt sértő provokációnak, mélyen szakmaiatlannak tekintett akció során sem a repülőgépnek, sem a Donald Cooknak sem esett bántódása, a Pentagon hivatalos közlése szerint a hadihajó “bőven képes lett volna megvédeni magát”, amennyiben támadás éri. Az oroszok viszontválaszukban azzal vádolták a NATO-t, hogy az amerikai hadihajó megsértette a montreux-i egyezményt, ami többek között a Fekete-tenger térségéhez nem tartozó országok hadihajóinak fekete-tengeri jelenlétének időtartamát korlátozza.

A kölcsönös vádaskodáson túl egyik fél sem kommentálta részletesebben az incidenst, ami után a hadihajó Konstancába érkezett a tervbe vett közös amerikai-román hadgyakorlatra, fogadva a hivatalos látogatás keretein belül a fedélzetre érkező Traian Basescu román elnököt is.

Tovább

Amikor liberális firkászok gyártják az álhíreket, hogy konzervatívokon röhöghessenek

2017. január 31., 06:01 Módosítva: 2017.02.17 22:18
234

A Buzzfeed az álhírgyárak leleplezésében és az egész álhírjelenség feltárásában aktív szerepet játszik, de a legújabb nyomozásuk bogozta ki az eddigi legszürreálisabb történetet.

A sztori ismerősen indul. Január 23-án megjelent egy hihetetlenül ostoba, ettől függetlenül a közösségi médiában szanaszét osztott cikk arról, hogy Trump eltávolíttatja az iszlám szimbólumokat a Fehér Házból, és felszámolja az iszlám rituálékat is. Nincs többé napi ötszöri ima, félholdak és imaszőnyeg, vége Obama elborult világának – derül ki a Republican News nevű oldal  cikkéből .

Tovább

Nemcsak a Facebookon ömlik a kamu, a médiában is

2017. január 16., 19:30 Módosítva: 2018.09.29 16:32
189

Álhírgyárosok vagytok

– ezzel utasította el a CNN kérdését a megválasztása utáni első sajtótájékoztatón Donald Trump leendő amerikai elnök.

A kiszólás arra vonatkozott, hogy a CNN robbantotta a sztorit, hogy egy hírszerzők birtokába került jelentés szerint Trump már a választási kampány alatt együttműködött az oroszokkal, akiknek kompromittáló adataik is a birtokukban lehetnek róla. A jelentés megbízhatóságával kapcsolatos kételyekről ebben a cikkben részletesen is írtunk, az az állítás viszont, hogy álhírről lenne szó, nem állja meg a helyét, hiszen a jelentés maga valóban létezik.

Nem eszik olyan forrón a Szását

Bár Trump előszeretettel dobálózik az álhírváddal, valóban találni olyan eseteket, amikor megkérdőjelezhető hitelességű cikkek jelennek meg a mainstream médiában is. Ez azért különösen kínos, mert éppen ugyanez a mainstream média vádolja azzal a Facebookot, Twittert, Google-t, hogy a választás eldöntésében is szerepet játszottak azzal, hogy nem léptek fel elég hatékonyan az álhírek ellen.

Tovább

Tényleg a 4chan trollkodása lenne az egész Trump-botrány?

2017. január 12., 11:30 Módosítva: 2017.01.12 18:03
16

Két napja a teljes világsajtó azon a 35 oldalas titkosszolgálati jelentésen pörög, amit a Buzzfeed hozott nyilvánosságra, és Donald Trump orosz kapcsolatairól szól, és arról, hogyan tartja a markában a Kreml a megválasztott elnököt. Azt persze a világon nagyon kevesen tudják biztosan, hogy a dokumentum valódi-e, vagy az amerikaiak blöffje, az oroszoké, esetleg egy harmadik fél kavarása. Maga a Buzzfeed is azzal a megjegyzéssel tette közzé az anyagot, hogy nem biztosak a hitelességében, és átláthatóság érdekében hozzák nyilvánosságra, mert titkosszolgálati és sajtókörökben akkor már hetek óta közkézen forgott, így a szélesebb közönségnek is joga van tudni a tartalmáról. (Azt már csak zárójelben tesszük hozzá, hogy a döntésben azért közrejátszhatott az is, hogy a Buzzfeed nagyon szeretné magát komoly közéleti-politikai lapként definiálni a kiscicás gifek és klikkvadász bulvár birodalma helyett.)

A jelentés tartalmáról itt írtunk bővebben.

Tovább

Karácsonyi ének karácsonytalanításával vádolják a norvég iskolát

2016. december 15., 22:43 Módosítva: 2016.12.16 07:33
3

Egy stavangeri iskolában betiltották a hagyományos karácsonyi éneket, hogy ne sértsék a nem keresztények érzékenységét – legalábbis néhány híroldal szerint. A szokásos év végi karácsonyi kultúrharc és a multikulti állítólagos diktatúrája elleni düh jegyében gyorsan felkapott sztori az iskola szerint a valós történések félreértésén alapszik. 

Tovább

Nem, az arabok nem téptek szét egy karácsonyfát egy nyugati bevásárlóközpontban

2016. december 1., 17:00 Módosítva: 2016.12.02 14:04
504

Nincsenek szavak. Németország 2016-ban.

Ezzel az egy mondattal osztottak meg a Facebookon egy videót, amiben az látható, hogy egy csomó fejkendős, lázadozó ember egy bevásárlóközpontban nekiesik egy karácsonyfának. Először csak dobálják, majd elkezdik lerángatni róla a díszeket. Az új kommentek ennek megfelelő hangulatot árasztanak: migránsbűnözés, nemzethalál, iszlám, szégyen.

Tovább

Az atomenergia nem atom atom energia az atom atom programhoz!

2016. október 24., 10:36 Módosítva: 2016.10.24 15:43
49

Érdemes lesz figyelni az atlantai Nemzetközi Atom- és Magfizikai Konferencia programját novemberben. Ezt abból gondolom, hogy meghívtak egy nem létező előadót is, hogy beszéljen egy totálisan értelmetlen szóhalomról. Bár Iris Pear végül nem fogadta el a felkérést, ez alapján izgalmas dolgokba lehet majd belefutni.

Tovább

Nem, a Facebook továbbra sem lesz fizetős

2016. július 1., 14:41 Módosítva: 2016.10.11 10:51
1068

Hurrá, újra támad a legősibb facebookos rémhír, miszerint az eddig ingyenes oldal mostantól fizetős lesz. A kamuhír aktuális reinkarnációja tegnap robbant be a Facebook magyar fertályára, ez most éppen valószínűleg francia eredetű, legalábbis egy francia tévére hivatkozik (link nélkül persze). Több ezren osztják meg ész nélkül, és mivel közepes hatótávolságú, az online bizniszben aránylag alulképzett celebekhez is eljutott, a terjedése a követőik körében megállíthatatlannak látszik.

Íme a teljes szöveg, betűhűen, mindenki okulására:

Hivatalos hirdetés!Megjelent a médiában és a TF1-en, hogy a Facebook belépési díjat kér ezentúl: 5,99€ur. Annak érdekében, hogy megmaradjon a magánéleti státuszod . Ha bemásolod ezt az üzenetet az oldaladra, ingyenes marad (bemásolni, nem megosztani) ha nem, holnaptól minden publikációd nyilvánossá válhat.Sőt, a törölt üzenetek vagy a nem engedélyezett fotók is. Végül is, egy egyszerű bemásolás nem kerül semmibe. Ez mostantól hivatalos.Hivatalos, 10.33-tól. A tévé is leadta. A Facebook fizetőssé válik ettől a nyártól. Ha bemásolod ezt a faladra, a fiókod kék lesz és a Facebook ingyenes marad számodra. Add tovább ezt az üzenetet, ha nem fiókodat törlikUI : Ez komoly, a falad kék lesz.(másolás + beillesztés)

Figyeljük meg az apró finomságokat, miszerint egyszerre állítja, hogy a kamuhírt nem továbbítóknak törlik a fiókját, és azt, hogy nyilvánossá teszik. Vagy hogy a fizetős start ideje egy bekezdésen belül "nyártól", holnaptól, és 10.33-tól.

Nos, a dologból természetesen egy szó sem igaz. Az sem, hogy "egy egyszerű bemásolás nem kerül semmibe" - valójában a megosztó saját magáról közvetített kultúrember-imázsába kerül, már ha volt neki ilyenje valaha. Akárhogy is, a Facebook természetesen nem lesz fizetős, ugyanis az az üzleti modellje, hogy ingyen közösségi felületet ad az embereknek, és azon hirdetéseket értékesít. Ha pénzt szedne az oldal használatáért, az emberek otthagynák, és nem tudna hová reklámokat eladni.

De még ha igaz is lenne a terv, akkor sem lehetne ezt megállítani azzal, hogy az erről szóló hírt az ember kiteszi az üzenőfalára. Ennek az égvilágon semmi értelme nem lenne; miért hagyna egy ilyen kiskaput a fizetés megúszására a cég?

És még ha duplán őrülne is meg Mark Zuckerberg, és fizetőssé tenné az oldalt, ami alól kibúvót adna azoknak, akik kiírják a falukra, hogy fizetős lesz a Facebook - nos, ezt a hírt egészen nem egy ilyen förtelmes helyesírással és kusza fogalmazással összehányt izében tudatná a világgal Bódi Margó hírfolyamát használva a sajtóközlemény felületéül. Elég kevés dologban lehetünk biztosak a mai világban, de erre gyakorlatilag bármikor mérget vehetünk.

Ha önnek egy facebookos ismerőse sincs, aki elhitte volna az álhírt, büszke lehet magára és az online baráti körére. Ha van, akkor vagy az előző bekezdésekben foglaltak kommentbe másolásával, vagy opcionálisan az alábbi kép használatával tehet egy kicsit a hülyeség terjedése ellen:

A magyar mezben parádézó Cristiano Ronaldo képén ámuldoznak az interneten

2016. június 29., 07:05 Módosítva: 2019.04.04 16:16
8337

A magyar–portugál meccs után nemcsak az utcákon tört ki az euforikus tömegpszichózis, hanem a közösségi médiában is. A meccsről készült egy csomó mém is; ezeknek az egyik kedvenc figurája Cristiano Ronaldo volt. Akadtak köztük szándékosan vicces feldolgozások, és olyanok is, amiket mindenki komolyan vett.

Tovább

Orosz tudósok a teleportáláson dolgoznak

2016. június 24., 14:16 Módosítva: 2016.06.24 20:25
134

20 év alatt használható teleportálási eljárást fejlesztenének orosz tudósok – írja az Európai Unión kívülről a brit Telegraph.

Tovább

Látta már a tengeri szörnyet a Google Mapsben?

2016. június 22., 07:09 Módosítva: 2016.10.11 15:51
45

Elég sokan osztották meg Facebookon azt a videót, és a mellé tett posztot, amely szerint a Google Maps lebuktatta a földkerekség egyik legfélénkebb szörnyét, a krakent, más néven egy óriási polipot. Van egy rossz hírünk: az ott csak egy szikla.

A videó az összeesküvés-elméletekkel foglalkozó Wowforreeel nevű Youtube-csatornáról indult világhódító útjára, és pár nap alatt milliók nézték-osztották meg a néhány képből, ijesztő zenéből és egymásra dobált marhaságokból álló képsorokat.

A valóság ezzel szemben az, hogy a felvételen nagyon erős képzelettel állatnak tűnő izé egy szikla, méghozzá egy olyan, amelynek neve is van, mert régóta pontosan feltérképezett, a déli szélesség 63° 2'56.73", nyugati hosszúság 60°57'32.38" koordinátákon található földrajzi helyről van szó Dél-Amerika déli csücske és az Antarktiszi-félsziget között.

A vitorla formájú szikla angolul a Sail rock nevet kapta valamikor a 19. században, az arra haladó hajósok valószínűleg rendszeresen egy másik hajó vitorláinak hitték a tenger fölé harminc méter magasságig kilógó követ. Eltelt kétszáz év, és továbbra sem annak látjuk szegény sziklát, ami: most épp szörnynek, ami nem csoda, ha műholdképek alapján próbáljuk beazonosítani ahelyett, hogy elhajóznánk mellette, mint régen.

Hamisítvány a Jézus feleségéről szóló ősi szöveg

2016. június 21., 12:04 Módosítva: 2016.06.21 18:53
371
Mit szólna, ha azt mondanánk, hogy Jézusnak felesége volt, és erre egy ősi szövegben bizonyíték is van?

Nyilván azt, hogy ez a sztori az IMDb szerint épp 6,6-os értékelést ér. És ha hozzátesszük azt is, hogy nem Tom Hanks egyik monológjára utalunk a A Da Vinci-kódból, hanem egy Karen King nevű, igazi Harvard-professzorra? Hát persze, hogy rávágná, hogy ez óriási szenzáció.

Tovább

Kamugyanús a golfpálya óriás aligátora

2016. május 31., 13:28 Módosítva: 2016.07.11 19:23
97

Hatalmas aligátort videóztak le az amerikai palmettói Buffalo Creek golfpályán. Az állat a képek alapján nagyjából 15 láb hosszú, azaz 4,6 méteres, de nemcsak hosszú, hanem hatalmas is. A Guardian szerint a valaha elfogott legnagyobb aligátor  15,9 láb, majdnem 5 méter hosszú volt, ők egyelőre nem kételkednek a sztoriban.

Tovább

Hamisak a HIV-fertőzött vérnarancsról szóló hírek

2016. május 5., 19:04 Módosítva: 2016.05.06 12:23
163

Ismét felbukkant a „HIV-fertőzött vérrel szennyezett narancs” álhíre az interneten - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hivatal szerint az információnak nincs valóságalapja, a kereskedelmi forgalomban kapható termékek biztonságosan fogyaszthatók.

Tavaly év elején jelentek meg először a fertőzött vérrel befecskendezett narancsokról szóló hoaxok. Az első külföldi verziókban még csupán egyiptomi piacokon találtak „c” vírussal fertőzött vért a narancsban. A fordítások során a származási ország kiegészült Algériával majd Líbiával, a megjelölt betegségeknél pedig felbukkant a hepatitis C, később pedig a HIV-fertőzés.

Nemcsak gyümölcsökkel, de más élelmiszerekkel (például üdítők, gyümölcskonzervek) kapcsolatban is jelentek meg hasonló álhírek. A legújabb, narancsos változatban a hírhez képet is mellékeltek. Ezen egy olyan vérnarancs fajta látható, aminek húsa nem teljesen, hanem csak foltokban pirosodik.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal egyeztetett szakvélemény alapján az ilyen szennyezett narancs nem lenne fertőzőképes. A HIV-vírus rendkívül érzékeny, az emberi testen kívül hamar elpusztul. A narancsra jellemző savas közeg is kifejezetten kedvezőtlen a vírus számára. Emellett a külföldről beszállított, tűvel megszúrt termék még az országba érkezés előtt romlásnak indulna.

Noha a hoaxnak nincs valóságalapja és hivatalos cáfolata is több felületen megjelent már, ennek ellenére időről-időre megjelenik az online médiában, blogokon, fórumokon.

Két napig egy tinédzser volt az ausztrál miniszterelnök

2016. április 14., 10:49 Módosítva: 2016.04.14 15:43
13

A Wikipédia vicces dolog, mert egyrészt manapság már pótolhatatlan információforrás a mindennapokban, és fáradhatatlan szerkesztők ezrei dolgoznak azon, hogy egyre megbízhatóbb legyen. Másrészt viszont éppen azért, mert bárki szerkesztheti, még mindig be-becsúszik néha olyasmi, ami nyilvánvaló kamu, mégis egész sokáig észrevétlen marad. Ezúttal két napig tartott, amíg a szerkesztők kiszúrták, hogy egy Orley Fenelon nevű, 12 éves ausztrál tinédzser az országa 30. miniszterelnökévé hekkelte magát.

Tovább

Nem, Merkel nem lőtt közös szelfit egy terroristával

2016. március 28., 18:10 Módosítva: 2016.03.29 09:02
732

Mivel hamarosan a magyar internethasználók Facebook-falán is megjelenik a hír, még talán időben szólunk, hogy

nem, az a menekült, akivel Angela Merkel német kancellár közös szelfit lőtt, nem Najim Laachraoui,

vagyis az a terrorista, aki a párizsi és a brüsszeli események egyik kitervelőjeként és végrehajtójaként vált ismertté.

Tovább

Ne dőljön be ennek a kamuoldalnak se!

2016. március 20., 21:18 Módosítva: 2016.04.18 11:27
236

A Facebookon minden van, amit csak el tudunk képzelni, meg az is, amit nem. Például az is előfordulhat, hogy valaki a Szerencsejáték RT. nevében, logójával, színvilágával egyetemben létrehoz egy oldalt, amin kamu nyereménytárgyakat ígér, majd persze nem kapjuk meg sem a Samsung tabletet, sem a csak úgy ott heverő Iphone-oka sem, szóval

ne tessék megosztani, nem kell lájkolni, ne terjesszük már a sötétséget még jobban.

Arról nem is beszélve, hogy jellemző, mennyire nem olvasnak az emberek semmit: egy ilyen stílusban írott posztnak ki képes bármit is elhinni? (A válasz: kb. 15 000 feliratkozó.)

Na akkor. Ki sorsolásra bocsátották ezt a Samsung Galaxy Tab 4 light gyönyörű és óriási tabletot:) mi segítünk gazdára találnia !! a nyerte akit üzenetben értesítünk majd át veheti nyereményét a Budapesti Samsung központban. Sok sikert! MEGOSZTÁS LIKE AZ OLDALT! 

Már Kolumbusz is írt a Bermuda-háromszögről

2016. március 17., 17:27 Módosítva: 2020.03.17 10:19
326
Évszázadok óta az egyik legtitokzatosabb táj a Földön, ráadásul pár napja úgy tűnt, kiderült, mi a megoldás. Sajnos nem, a Bermuda-háromszög rejtélye továbbra is ködös, bár könnyen lehet, hogy azért, mert az emberek azt szeretnék, hogy ködös is maradjon.

Nagyot robbant az a semmiből előbukkanó hír pár napja, hogy norvég kutatók megfejthették a Bermuda-háromszög titkát. A nálunk is megjelent cikk szerint a norvégok a Barents-tengeren talált hatalmas krátereket hozták összefüggésbe az Atlanti-óceán rejtélyesnek mondott területével, csak az a baj, hogy

  • a norvég kutatók még véletlenül sem akarták megfejteni a Bermuda-háromszög titkát, illetve
  • a Bermuda-háromszögnek nem is nagyon van titka.

Lássuk is sorjában.

Tovább

Nem lehet kiirtani az internetről az Index chemtrail-viccét

2016. március 3., 14:04 Módosítva: 2016.03.03 23:30
1093

2014. augusztus 5-én az Index konteo-napot tartott: egy napra zsidó gyíkemberek, a Bilderberg-csoporttal szövetkező ufók, és háttérhatalmi HAARP-sugárzás vette át az uralmat az oldalon. A legnagyobb karriert az aznapi cikkek közül egy álinterjú futotta be, amit egy chemtrail-szóró pilótával készítettünk, aki töredelmesen bevallja, milyen globális népirtásban vesz részt.

A chemtrail, vagyis a repülőgépekről szórt, kondenzcsíknak álcázott méreg természetesen egy bődületes ostobaság. Az interjú, meg az egész napos konteós környezet is elég erősen jelezte, hogy nem kell komolyan venni, mégsem esett le mindenkinek, hogy viccről van szó. Ami persze valahol törvényszerű, mérsékelten tudományos módszerekkel mi is bebizonyítottuk már, hogy létezik egy elég népes "nem olvas, csak ír" mottójú kommentelő tábor a közösségi médiában.

A cikk 47 ezer facebookos megosztást kapott, és elég komoly hullámokat kavart a konteóhívők, és a konteóhívőket körberöhögők körében egyaránt. Főleg miután a nemzet első számú körközepénállási és ufóügyi szaktekintélye, Pataky Attila egy tévés interjúban szemrebbenés nélkül bekamuzta, hogy minden igaz, sőt, ő személyesen is ismeri a valóságban egyébként nem létező, kitálaló pilótát.

És akkor tekerjünk előre az időben másfél évet.

Tovább

Rovatok