Index Vakbarát Hírportál

Németország betiltja a munkavállalók facebookos lenyomozását

2010. augusztus 24., kedd 10:51

Németországban mostantól törvény tiltja, hogy a munkáltatók közösségi oldalon nyomozzák le az alkalmazottaikat, vagy a hozzájuk munkára jelentkező álláskeresőket.

Pontosabban csak azokat a közösségi oldalakat nem használhatják ilyesmire, amelyek nem szakmai alapon szerveződnek, de a LinkedInt például igen, ahogy az internetes keresőket is.

A törvény egy nagyobb, most életbe lépő törvénycsomag része, ami pontosan szabályozza a munkavállalók személyes adatainak védelmét. A Spiegel beszámolója szerint a törvény megalkotását hónapokig tartó egyeztetés előzte meg, ugyanakkor szakértők, és az internetes közvélemény szerint a szabályozás online területekre vonatkozó része teljesen betarthatatlan, bár a szándék mindenképpen jó irányba mutat mögötte.

A TechCrunch bloggere rámutat, hogy a gyakorlatban bizonyíthatatlan az, hogy egy adott információt egy közösségi oldalról, vagy máshonnan szerzett meg a munkáltató. Az is fokozza a káoszt, hogy a keresőmotorok (amelyek ilyen célú használatát nem tiltja a szabályozás) általában indexelik a közösségi oldalakat és mikroblog-szolgáltatásokat, így egy egyszerű Google-kereséssel is olyan információkhoz juthat az ember, akár akaratán kívül, amikről a törvény úgy rendelkezik, hogy nem tudhatja őket.

Rovatok