Index Vakbarát Hírportál

A Google a legnagyobb magyar költő

2013.03.22. 09:01

Megkapóan groteszk, olykor meghökkentően mély értelműnek és művészinek tűnő, néha popslágerszerűen nyálas, máskor viszont egyenesen gyönyörű verssorokat produkál a Google Autocomplete funkciója, derül ki a néhány napja elindult, és gyorsan népszerűvé vált Google-költészet blog és Facebook-oldal posztjaiból, ami egy jó féléves angol nyelvű mémet, a Google Poeticset honosítja meg a net magyar nyelvű fertályán.

A dolog roppant egyszerű: csak el kell kezdeni írni valamit a Google keresőmezőjébe, és verssorokként összeolvasni az első néhány kifejezést, amit keresőjavaslatként kapunk.

Mivel ezek a javaslatok a többi felhasználó által leggyakrabban beírt keresések alapján születnek, ha ügyesen válogatjuk meg a keresési kezdeményeinket, a Google valódi versek, dalszövegek, híres idézetek mondatait fogja elénk dobálni, és azokból véletlenszerűen új művet alkot – ha nem is tudatosan, de pont úgy, ahogy a dadaisták alkalmazták a cut up technikát (Esterházy Péter műveiben is sokszor feltűnik hasonló intertextualitás). Az eredmény vicces, bizarr, és néha egészen elgondolkodtató, pont úgy, mint az igazi művészet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Rovatok