Index Vakbarát Hírportál

Terjeszkedik a Seti@Home

Fogy az adat

2001. október 8., hétfő 12:20

A Berkeley Egyetem közösségi űrlénykutató programja kiszélesíti a vizsgált rádiófrekvenciákat, mivel a rengeteg felhasználó miatt kezdenek kifogyni a feldolgozandó adatokból. Hamarosan a jelenleg vizsgált adatmennyiség hússzorosát rögzíti majd a projekt új nagyteljesítményű linuxos szupergépe.

Új sebességre kapcsol a Seti@Home - írja a Wired magazin. A rádióteleszkópos idegenkereső program 1959-es indulása óta először fordult elő, hogy az adatfeldolgozás a rögzítés nyakára hágott - kezdetben minden fordítva volt, a rádiójeleket egyhamar rögzítették, feldolgozásukra azonban esély sem látszott.

Naponta több ezer új felhasználó

A Seti@Home önkéntes programja 1999. május 13-a óta hárommillió egymással versengő felhasználót gyűjtött. Ez az elosztott számítási rendszer így hárommillió számítógépet kapcsolt össze egyetlen böhöm szupergéppé, amely ma már gyorsabban dolgozza fel a rádióteleszkópokból érkező adatokat, mint ahogyan azokat rögzíteni lehetne. Naponta több ezer új felhasználó csatlakozik a rendszerhez, hogy felesleges számítókapacitását ufókutatásra fordítsa.

"A Seti-hálózat valóban nagyon erős, olyannyira, hogy felmerült a lehetőség, hogy hamarosan kifogyunk a feldolgozandó adatokból" - mondja Dan Werthimer, a Berkeley kutatója. A program fókuszát így kiszélesítik, újabb frekvenciákat tolnak a régiek mellé - a Seti@Home rendszerében így hússzor annyi adat áramolhat, mint korábban.

Tízszer gyorsabb az új rögzítőrendszer

Ezt fogja segíti majd a Hewlett-Packard által alkalmazott szupergyors linuxos erőgép, amely a korábbi eszköznél tízszer gyorsabban rögzíti az obszervatóriumokból érkező adatokat. A Seti-program keretei között jelenleg tizenhárom rádióteleszkópból érkezik az infó, mindegyikből másodpercenként öt megabájtos adatnyomással.

Az új rögzítőrendszert jelenleg tesztelik, és a következő néhány hónap során fokozatosan állítják munkába. A program továbbra is a mikrohullámú frekvenciatartományt elemzi - mivel a tudomány jelenlegi állása szerint itt várható leginkább, hogy az űrlények elküldik nekünk arcképüket.

Rovatok