Index Vakbarát Hírportál

A HIV-prevenció csupa játék és szórakozás

2009. június 17., szerda 09:15 | aznap frissítve

Üvöltő hiphopzenét, városi utcaképeket, sárga iskolabuszt, vagyis a tinédzsereknek szóló videojátékok alapelemeit ezúttal egy HIV-megelőzésre buzdító játékba csomagolták.

Az amerikai médiaóriás Warner Brothers a PEPFAR AIDS-ellenes szervezettel fogott össze a Pamoja Mtaani nevű játék készítésekor. A játék Kenyában, nairobi fiatalok által látogatott területein játszódik és a biztonságos szexre bátorítja a fiatalokat. Eddig háromezer diák próbálta ki a játékot, ami fél éve került a boltokba.

„A játék sokat tehet. A célunk az, hogy szórakoztató módon hívjuk fel a figyelmet a megelőzésre" – mondta Grace Osewe, a PEPFAR projektvezetője. A játékban öt főszereplő van, akiktől ellopnak valamilyen értéket. Az a feladatuk, hogy Nairobi utcáit járva, breaktánc- és graffitiversenyek közepette visszaszerezzék tárgyaikat. És hogy jön mindez a megelőzéshez?

A játék nagy részében sehogy, mert a gyártók megpróbálták rejtve tartani a legfőbb üzenetet, nehogy elriasszák célcsoportjukat. Az üzenet szerintük úgy megy át, hogy a karakterek öten játszanak egyszerre és nyíltan beszélnek szexuális életükről. Például a Lady D nevű énekesnő karakter, aki orvos szeretne lenni, gyakran kérdezgeti a játékosokat, hogy ismerik-e saját HIV-státuszukat vagy használnak-e óvszert. Minden játékos döntéseket hozhat: csökkenti-e a fertőződés kockázatát vagy sem. Vagyis elmegy-e a tesztre, váltogatja-e a partnereit, vagy védekezik-e szex közben. Egyelőre nem tudni, hogy a játéknak van-e hatása, az atlantai Emory egyetem kutatói most kezdik vizsgálni a játékosokat.

Egy 2007-es vizsgálat szerint a kenyaiak 7.8 százaléka HIV-fertőzött, írja a New Scientist.

Rovatok