Index Vakbarát Hírportál

Januárban bemutatják a Windows 8-at

2010. december 15., szerda 13:14

A New York Times értesülései szerint Steve Ballmer a Las Vegas-i CES-en be fog mutatni olyan eszközöket, amelyeken a Windows 8 operációs rendszer korai változata fut.

A cég terveit ismerő, névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva számolt be az amerikai lap arról, hogy milyen újdonságokkal készül a világ legnagyobb szórakoztatóipari kiállítására a Microsoft. A show-t a hivatalos program szerint január 5-én Steve Ballmer vezérigazgató nyitja meg.

A New York Times forrásai szerint a cégvezető a nyitóelőadásában számos táblagépet mutat majd be, köztük egy olyat is, amelyen az egyelőre Windows 8 néven ismert következő Windows egy korai változata fut majd. A tablet mellett más olyan eszközök is előkerülhetnek a színpadon, melyeken az új Windows működik.

A Windows 8-ról hivatalosan eddig semmit nem árult el a Microsoft, csupán kiszivárgott prezentációkból lehet tudni ezt-azt az operációs rendszerrel kapcsolatos tervekről. Így például azt, hogy a cég 2012-t célozta meg kiadási évként, és hogy az Apple egyes megoldásaiból is akarnak meríteni a fejlesztésekhez. A tervezett új funkciók között van az arcfelismerés-alapú bejelentkezés, illetve a Windows Store alkalmazásbolt.

A pletykák szerint a Microsoft HTML5-alapú alkalmazásokban gondolkodik, amelyeket azonban nem egy App Store jellegű értékesítési felületen kínálnának, hanem sima weboldalakon.

A CES-en Ballmer többek között a Samsung és a Dell táblagépeit fogja bemutatni. A dél-koreaiak gépe körülbelül olyan méretű és formájú lesz, mint az Apple iPad, de kicsúsztatható fizikai billentyűzettel rendelkezik, és Windows 7-et futtat. A Microsoft abban bízik, hogy mivel ezek az eszközök szövegszerkesztésre és táblázatok készítésére is használhatók, a vállalati felhasználók érdeklődésére is számíthatnak, szemben az iPaddel, ami inkább a szórakozásra fókuszál.

Rovatok