Index Vakbarát Hírportál

Per indul a Bluetooth szabadalma miatt

2010. április 9., péntek 16:31

A kanadai WiLAN cég húsz nagyvállalatot perel be, mivel azok állítása szerint megsértették a Bluetooth technológiával kapcsolatos szabadalmi jogait.

Az ottawai székhelyű WiLAN által indított per érinti többek között az Apple-t, az LG-t, a Sony-t, a Toshibát, az Acert és a Lenovót is. A vállatokat azzal vádolja a kanadai cég, hogy úgy terveztek és dobtak piacra pécéket, mobiltelefonokat és más elektronikai eszközöket, hogy közben megsértettek egy, a Bluetooth technológiához kapcsolódó 1996-os szabadlmi jogot.

A cég, amelynek több mint 800 szabadalom van a birtokában, már korábban is indított hasonló pereket vezető technológiai vállalatok ellen. Céljuk most az, hogy kártérítést fizettessenek a beperelt cégekkel.

A közelmúltban számos hasonló, szabadalmi jogokat érintő per indult a technológiai ipar meghatározó szereplői ellen. A Xerox a Google-t és a Yahoo-t perelte be, a Kodak az Apple-t és a RIM-et, az Apple és a Nokia pedig kölcsönösen egymást a mobiltelefonos technológiákkal kapcsolatos különböző szabadalmak miatt.

Tavaly nyáron egy ismeretlen kis cég huszonhárom nagyvállalatot perelt be, többek között az Apple-t, a Nokiát, az LG-t és a Phillips-et arra hivatkozva, hogy azok megsértették a touchpadek gesztusvezérlésével kapcsolatos szabadalmukat.

Rovatok