Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött a Halál-völgy hősége

2018. augusztus 3., péntek 10:36

Megdőlt a legforróbb hónap világrekordja a kaliforniai Halál-völgyben, ahol júliusban 42,28 Celsius-fokos napi átlaghőmérsékletet mértek. Ezzel a Death Valley Nemzeti Park saját korábbi rekordját döntötte meg, a tavaly júliusi 41,89 Celsius-fokot.

A térségben négy egymást követő napon át 52,7 fokos csúcshőmérsékletet mértek.

A hónap utolsó 18 napjában a legmagasabb hőmérséklet elérte a 48,8 fokot és a hőség 10 egymást követő napon éjszaka sem süllyedt 37,7 fok alá. A példátlan forróságban egy 57 éves túrázó meghalt, két kiszáradt francia turistát helikopterrel mentettek meg.

A meteorológiai szolgálat hangsúlyozta, hogy előzetes adatokról van szó, amelyek még hitelesítésre szorulnak, mielőtt bekerülhetnének a rekordok könyvébe. A Halál-völgyben persze megszokott a forróság, a  Kalifornia délkeleti részén fekvő sivatagban mérték 1913. július 10-én a Föld eddigi legmagasabb dokumentált hőmérsékletét, 56,67 Celsius-fokot.

A térségben nyaranta olyan nagy a hőség, hogy a turistáknak legalább napi négy liter víz fogyasztását javasolják és azt, hogy figyeljék egymáson a hőgutára utaló jeleket és 10-15 percnyi szabadban tartózkodás után lehűlés céljából üljenek be légkondicionált autójukba.

(MTI)

Rovatok