Index Vakbarát Hírportál

Kiosztották a Pálinkás leváltása miatt bennragadt kutatási pénzeket

2018. augusztus 9., csütörtök 16:03

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a kutatói életpálya különböző szakaszaihoz illeszkedő pályázatokkal támogatja a hazai felfedező kutatási programokat. A források egyharmadát fiatal kutatók nyerték el, akik kutatói életpályájukat és önálló kutatásaikat Magyarországon kezdik meg. Az elnyert források a természeti és társadalmi jelenségek megismerését célzó új módszerek, eljárások kidolgozását megalapozó projekteket és nemzetközi kutatási programok kezdeményezését ösztönzik – írja közleményében az NKFIH.

A 2015-ös 7,9 milliárd forintról folyamatos növekedéssel idén 16,5 milliárd forintra nőtt a felfedező kutatási programokat ösztönző pályázatok keretösszege, ebből 12 milliárd forintos keretösszegre vonatkozóan hirdetett most eredményt a hivatal. Ebből a kutatói életpályát megkezdő posztdoktorok, az önálló kutatást elindító és kutatócsoportot alapító fiatal kutatók, illetve a tapasztaltabb kutatók is részesültek.

A közleményből kiderül, hogy a választás utáni tudományfinanszírozási átalakítások miatt július elején befagyasztott támogatásokat az új vezetés végül változtatás nélkül hagyta jóvá.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott felfedező kutatások ösztönzésének az is célkitűzése, hogy a fiatal kutatók számára vonzóvá tegye a kutatói életpályát és önálló kutatási témák elindítására ösztönözze a 40 év alatti kutatókat. A pályájuk kezdetén járó kutatók az összes támogatás egyharmadát nyerték el idén a fiatal kutatói témapályázat és a posztdoktori kiválósági program pályázat keretében

– mondta a Pálinkás József leváltása után az NKFIH élére kinevezett Birkner Zoltán.

A pályázati pénzek így oszlanak meg:

A felhívásokra több mint 30 milliárd forint keretösszegű támogatási igény és több mint 1100 pályázat érkezett a 2018. februári határidőig. Az elnyert támogatások száma alapján az intézményi rangsort az ELTE vezeti 49 támogatott projekttel, amelyek összesített támogatása 1,38 milliárd forint. Az MTA-intézmények rangsorát a Természettudományi Kutatóközpont vezeti 21 támogatott projekttel, 0,72 milliárd forintnyi összesített támogatással.

Az egyes kategóriák nyerteseit a hivatal honlapjáról letölthető táblázatokban lehet megnézni.

Rovatok