Index Vakbarát Hírportál

Nem lehet csak úgy kitenni netes fotókat

2018. augusztus 9., csütörtök 11:40

A Európai Unió Bírósága (EUB) tegnap kiadott jogértelmezési állásfoglalásában [pdf] kimondta, hogy egy németországi ügyben egy iskola megsértette egy fotós szerzői jogait, amikor a honlapjukra az ő hozzájárulása nélkül tették fel az általa készített fényképet – írja az ITcafé.

Az EUB nem végrehajtandó ítéleteket hoz, hanem akkor foglalkoznak egy jogi esettel, ha az az adott tagállamban eljutott a legfelsőbb szintig, de ott jogértelmezési probléma merül fel, és felkérik őket. Ekkor az EUB ad ki egy állásfoglalást, amelyet nem kötelező ugyan betartani, de kiadása után gyakorlatilag mindig ez alapján döntenek a nemzeti bíróságok.

A szóban forgó pert Dirk Renckhoff német fotós indította, aki azt kifogásolta, hogy egy észak-rajna-vesztfáliai középiskola honlapján az ő képét engedély nélkül helyezték el, és emiatt 400 euró (128 ezer forint) kártérítést követelt. Az adott képet egy diák egy iskolai prezentációjában használta fel először, majd ezek után került fel az iskola weboldalára. A diák a Córdoba városát ábrázoló képet egy utazásszervezéssel foglalkozó oldalról töltötte le, ahol jogszerűen, a jogdíj megfizetésével, exkluzív módon használták fel.

Ugyan látszik, hogy az eset egyértelmű, jogszerűtlen felhasználás történt. Ennek ellenére hosszú persorozat lett az ügyből, mivel a német legfelsőbb bíróságon sem tudták kielégítően értelmezni a vonatkozó irányelv „nyilvánossághoz való közvetítés” (communication to the public) kifejezését. Magyarul azt akarták tisztázni, hogy ha egy tartalom, jelen esetben egy kép, szabadon elérhető egy harmadik fél oldalán, az letölthető-e, és felhasználható-e egy másik weboldalon.

A bíróság most kimondta, hogy ez a „közvetítés” egyszeri akció: a fotós engedélyt adott a publikálásra, de ha valaki újra akarja publikálni a saját weboldalán, ahhoz újra engedélyt kell kérnie a jog birtokosától. Ugyanakkor a linkelést nem tartják jogszerűtlennek, ez nem sérti a szerzői jogi szabályokat.

Rovatok