Index Vakbarát Hírportál

A telefon kék fénye rontja a szemet

2018. augusztus 13., hétfő 14:01

Egy friss kutatás szerint az okostelefonok és más digitális eszközök kék fénye tényleg felgyorsítja a látásromlást, írja az MTI. Az amerikai Toledói Egyetemen végzett kutatás megerősítette, hogy a digitális eszközök kék fényének folyamatosan kitett szem fényérzékeny sejtjeiben olyan molekulák keletkezhetnek, amelyek ötven-hatvan éves kor felett sorvadásos betegséget, makuladegenerációt okozhatnak.

Az Egyesült Államokban a látásvesztés fő okai között szerepel a makuladegeneráció, amely nem vezet teljes megvakuláshoz, ám olyan károsodás, amely megnehezíti a mindennapi életet. A kutatók évek óta arra figyelmeztetnek, hogy a digitális kijelzők kék fénye hozzájárulhat a makuladegeneráció kialakulásához. "Nem titok, hogy a kék fény a szem retinájának rongálásával károsítja a látást. Kísérleteink megmagyarázzák, hogyan zajlik ez a folyamat, és reméljük, hogy ez olyan terápiák, például új típusú szemcseppek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek lelassítják a makuladegenerációt" – mondta el Ajith Karunarathne, az egyetem kémia és biokémia tanszékének adjunktusa.

A Scientific Reports tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányban olvasható, hogy a makuladegenerációt a fényreceptorok, a fényérzékeny sejtek pusztulása okozza. A fotoreceptor sejtek működéséhez retinál nevű molekulákra van szükség, amelyek érzékelik a fényt, jelzik az agynak, s ezáltal leszünk képesek látni. "Ha a retinált kék fény világítja meg, a molekula elpusztítja a fotoreceptor sejteket, mivel a membránon lévő jelzőmolekula feloldódik" – magyarázta Kasun Ratnayake, a kutatás egyik résztvevője, az egyetem doktorandusza.

A kutatók retinál molekulákat adtak a test más sejtjeihez, többek között idegsejtekhez, a szív sejtjeihez és rákos sejtekhez. Amikor kék fénynek tették ki őket, ezek a sejtek is elpusztultak. Önmagában sem a kék fény, sem a retinál nincs ilyen hatással a sejtekre, csak a kettő kombinációja. "Zöld, sárga vagy vörös fénynél nem tapasztaltuk a jelenséget" - tette hozzá Karunarathne. A kutatók szerint az alfa-tokoferol molekula nevű természetes antioxidáns megállítja a sejtpusztulást, azonban idősebb korban, vagy ha az immunrendszer nem működik megfelelően, az ember nem képes felvenni a harcot a retinál és a kék fény kombinációja ellen.

A kék fény elleni védelemre a kutatók azt tanácsolják, hogy a felhasználók viseljenek UV- és kékfény-szűrős szemüveget, sötétben pedig ne használják az okostelefonjukat vagy tabletjüket, vagy használjanak olyan appokat, amik segítenek a kék fény szintjének csökkentésében (újabb telefonokon már külön beállítási lehetőség is van erre.)

Rovatok