Index Vakbarát Hírportál

Furcsa orosz műhold idegesíti Amerikát

2018. augusztus 16., csütörtök 12:14

Különösen – "nagyon abnormálisan" – viselkedő orosz műhold miatt aggódik az Egyesült Államok külügyminisztériuma, írja a BBC arra a dokumentumra hivatkozva, amit Yleem Poblete fegyverkezési kérdésekért felelős miniszterhelyettes jegyez. A genfi leszerelési konferencián augusztus 14-én elhangzott beszámoló leirata szerint tavaly októberben az orosz védelmi minisztérium Föld körüli pályára állított egy szerkezetet, ami az oroszok szerint csupán egy szokásos "űreszköz figyelő" műhold. A föld körül keringő objektumokat szemmel tartó amerikai szakértők szerint azonban a műhold viselkedése semmilyen korábbihoz nem hasonlítható, kifejezetten abnormálisnak mondható.

Nem tudjuk bizonyosan, hogy mi ez és lehetőségünk sincs kideríteni

– fogalmazott Poblete.

Az amerikai politikus szerint nem világos, hogy mik Oroszország céljai a furcsa műholddal, és ez meglehetősen aggasztó fejlemény, különösen annak fényében, hogy az orosz űrhaderő parancsnoka nemrég újonnan fejlesztett fegyverek űrbéli alkalmazásáról beszélt. Yleem Poblete szerint az USA attól tart, hogy Oroszország műholdromboló fegyverrendszer kiépítésén és űrbe telepítésén dolgozik gőzerővel, és egy sor korábbi orosz nyilatkozat is határozottan erre utal.

A Reutersnek nyilatkozva Alekszander Dejneko, vezető orosz diplomata természetesen megalapozatlan és felháborító vádaskodásnak nevezte a konferencián elhangzottakat, egyben felszólította az Egyesült Államokat, hogy csatlakozzon az orosz-kínai űrfegyverkezés elleni egyezményhez.

Űrhadviselés újratöltve

Yleem Poblete nem közölte pontosan, hogy mely műholdról van szó, igaz dátumként 2017 októberét emlegette, de akkor elvileg nem történt ilyen célú rakétaindítás. 2017 szeptemberében a Kosmos 2522 katonai célú navigációs műholdat lőtték föl, júniusban pedig egy valóban különleges, titkos műholdat, a műholdellenőrzőnek mondott Kosmos 2521-et, amiről augusztusban egy másik műhold vált le, a Kosmos 2519. Ennek a kis műholdnak a célja ismeretlen, a 2521-es pedig a szétválás után többször is pályát változtatott – feltehetően erre utalt Poblete, amikor abnormális viselkedést emlegetett. A nasaspaceflight.com űrhajós szakfórumon hosszasan taglalják is, hogy vajon milyen felszerelések, műszerek vannak ezen műholdak fedélzetén.

Egy a BBC-nek nyilatkozó szekértő szerint a jelenlegi technológiai helyzetben leginkább lézeres vagy mikrohullámú fegyverek jöhetnek szóba, amennyiben űrhadviselésről beszélünk. Hagyományos lőfegyverek az űrben nem igazán praktikusak, mivel romboló hatásuk túl nagy, sok veszélyes törmelék keletkezne használatukkal, és visszarúgó erejük könnyen letéríthetné pályájáról a műholdat, amiről tüzelnének velük. Ezzel szemben nagy energiájú lézerrel, vagy jól célzott alacsony frekvenciás sugárzással zavarni, vagy egyszerűen működésképtelenné lehet tenni elvileg az "ellenséges" műholdakat, ráadásul észrevétlenül. A kiiktatni kívánt objektum megközelítése és megcélzása azonban elég bonyolult, összetett orbitális dinamikai-mechanikai számításokat és manővereket igénylő feladat – az hogy Oroszország ezzel kísérletezik-e épp a különös műhold esetében, valószínűleg soha nem derül ki.

Bármilyen űrfegyveren is dolgozzanak az oroszok, Yleem Poblete beszámolója jól illik az utóbbi időszak amerikai kommunikációjába, Trump elnök új fegyvernem, az űrhaderő felállításáról szóló terveibe. Arról se feledkezzünk el, hogy az Egyesült Államoknak is van olyan titkos űrprojektje, ami jó ideje aggasztja az oroszokat: az X-37B kis méretű pilóta nélküli űrrepülőgép már ötödjére kering valahol a fejünk fölött, ki tudja milyen célból.

Nyitókép: illusztráció (Shutterstock)

Rovatok