Index Vakbarát Hírportál

Az e-cigaretta is okozhat szájrákot

2018. augusztus 21., kedd 18:19

Az e-cigarettára sokan hajlamosak úgy tekinteni, mint a dohányzás ártalmatlan formájára, de egyre több kutatás igazolja, hogy a rendszeres használóknak egészségkárosodással is számolniuk kell. A Medical Xpress cikke szerint az e-cigarettázás károsítja a DNS-t és növeli a szájrák kialakulásának esélyét.

Az e-cigarettázás trendi dolog, de a hosszútávú egészségügyi hatásai még ismeretlenek. Az világos, hogy több karcinogén (rákkeltő) anyag kerül ki a dohány elégetésével a hagyományos cigarettákból, mint az e-cigaretták gőzéből. Ugyanakkor nem tudjuk, milyen hatással jár a szerkezet különböző összetevőinek kombinációjának belégzése. Csak azért, mert azok mások, még nem jelentik az, hogy teljesen biztonságosak is." – mondta Romel Dator, aki az Amerikai Vegyész Társaság gyűlésén adott elő a témában.

Datorék kutatásuk során öt e-cigaretta-használóval dolgoztak. Tizenöt percig pöfékeltek, majd nyálmintákat vettek tőlük. Mintában több olyan kémiai anyag jelenlétét kimutatták, amelyek károsíthatják a DNS-t. A formaldehid, az akrolein és a metil-glioxid szintje is megemelkedett a nyálban. 

Ha ezek a mérgező anyagok reakcióba lépnek a DNS-sel és a sejt nem tudja saját magát megjavítani, akkor rákosodási folyamat indulhat el. 

A kutatás jelenlegi gyengéje, hogy túl kevés alanytól gyűjtötték mintát, hogy pontosabb eredményeket kapjanak, jóval nagyobb létszámra van szükség. 

Rovatok