Index Vakbarát Hírportál

Mennyire hasonlítanának egymásra két ikerpár gyermekei?

2018. augusztus 21., kedd 19:25

Britanny és Briana Deane tavaly augusztusban, az ohiói Twins Day fesztiválon házasodott össze Josh és Jeremy Salyersszel. A keresztnév és az esemény neve sejteti, hogy két testvérpár kötött házasságot – sőt, két ikertestvérpár. Az egy év múlva, egyforma ruhában megismételt szertartásra a TLC tévéadó stábja is kiszállt, ami Twins Marry Twins címmel forgat egy jövőre megjelenő dokumentumfilmet.

A kettős esküvő fölveti azt a kérdést, hogy ha egy egypetéjű ikerpár összeházasodik egy másik egypetéjű ikerpárral, akkor a születendő gyerekeik is ugyanúgy fognak kinézni?

Laura Almasy, a Pennsylvaniai Egyetem genetikaprofesszora szerint elméletileg lehetséges, hogy a születendő gyermekek genetikailag épp olyan hasonlók lesznek egymáshoz, mint két testvér.

A testvérek az örökölt génjeiket fele-fele arányban kapják az anyjuktól és az apjuktól. Almasy szerint olyan ez, mintha egy maréknyi üveggolyót vennénk ki egy korsóból; a DNS fele az apától, a másik fele az anyától ered. Az unokatestvérek nem ugyanezeken a DNS-eken osztoznak, de a Deane–Salyers-párosoknál az utódok két különböző, de egyforma génkészletből merítenek. (A lehetséges genetikai variációk számával, illetve az iker-keresztházasságokkal ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen.)

Almasy úgy véli, hogy a gyerekek várhatóan ugyanolyan arányban öröklik majd a szülők DNS-ét, mint az ugyanattól az anyától és apától születő testvérek, de a valódi testvérekhez hasonlóan más-más géneken fognak osztozni, és ez a hasonlóságukra is kihat. A helyzetet bonyolítja, hogy

még az ikertestvéreknek sem teljesen egyforma a DNS-ük,

mert az anyaméhben, vagy később, a környezetükben fellépő hatások miatt olyan génváltozások alakultak ki bennük, amik az utódaik hasonlóságát is befolyásolták. Noha Almasy szerint a környezet nem befolyásolja, hogy a csecsemők milyen géneket örökölnek, az a környezet, amiben a szülők felnőnek, hatással lehet arra, hogy a szülők milyen géneket örökíthetnek tovább. Ha például az egyik anya végigdohányozta az életét, a másik meg nem, az ehhez kapcsolódó géneket mindkét gyerek örökölni fogja, de a különbségnek később nagy hatása lehet a gyerek fejlődésére.

Talán meglepő, de nem is olyan ritka, hogy egypetéjű ikrek más egypetéjű ikrekkel házasodjanak. A People nemrég írt róla, hogy Krissie és Kassie Bevier örök hűséget ígért Zack és Nick Lewannek.

(ABC News | LiveScience | People)

Rovatok