Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália is kitiltotta a Huawei-t és a ZTE-t

2018. augusztus 23., csütörtök 14:45

A kínai telefongyártó, a Huawei bejelentette, hogy az ausztrál kormány megtiltotta nekik, hogy országos 5G mobilhálózatot építsenek ki. Állítólag hasonlóan járt egy másik kínai cég, a ZTE is. Mindkettőjüket nemzetbiztonsági kockázat miatt tiltották el a hálózatépítéstől.

Csütörtökön az ausztrál kormány közölte, hogy a nemzetbiztonsági szabályozásokat, amik eredetileg telefonszolgáltatókra vonatkoznak, hamarosan az alkatrész-beszállítókra is kiterjesztik.

A gyorsabb le- és feltöltést biztosító 5G szabvány a mobilinternet következő generációja lesz. A 4G-vel szemben a szélesebb lefedettség és a stabilabb kapcsolat a fő előnyei. A bevezetése már több országban megkezdődött. Noha az elemzők szerint 2020 előtt kevesen fognak valódi 5G szolgáltatást indítani, Mark Newman, a ConnectivityX tanácsadója szerint az 5G a mobil infrastruktúrák fejlesztésének következő jelentős lépése lesz.

Júliusban egy brit kiberbiztonsági tanács megállapította, hogy nincs rá teljes garancia, hogy a Huawei eszközei ne jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot. Az országos kibervédelmi szervezet, a National Cyber Security Centre eközben arra figyelmeztetett, hogy a ZTE technológiájának és szolgáltatásainak használata veszélyeztetheti a nemzet biztonságát. A két cég tevékenységét az Egyesült Államokban is korlátozták hasonló okokból.

A kínai külügyminiszter szóvivője, Lu Kang szerint Ausztráliának nem kéne változatos kifogásokkal mesterséges határokat emelnie, és felszólította Ausztráliát, hogy tegye félre az ideológiai előítéleteit, és biztosítson tisztességes versenykörnyezetet a kínai vállalatoknak.

A Huawei a vállalat eszközeinek biztonságos mivolta mellett érvelt. Mint írták, a Huawei világelső az 5G hálózatok fejlesztésében, és már 15 éve telepítenek biztonságos vezeték nélküli hálózatokat Ausztráliában.

Ma a Huawei a világ legnagyobb telefonalkatrész-gyártója. A globális mobileladásokban a második helyen áll a Samsung mögött és az Apple előtt.

(BBC News)

Rovatok