Index Vakbarát Hírportál

Európai tudósok kritizálják az Orbán-kormányt

2018. augusztus 23., csütörtök 12:07

A Humán- és Természettudományok Európai Szövetsége (ALLEA) közleményt adott ki, amelyben bírálják az Orbán-kormány hozzáállását a magyar tudományos élethez. A szervezet oldalán megosztott közleményt teljes terjedelmében közöljük, az angol nyelvű változat itt olvasható.

Az ALLEA, a Humán- és Természettudományok Európai Szövetsége agasztónak tartja a magyar kormány közelmúltban tapasztalt, ismétlődő és megalapozatlan bevatkozását az állami és magánegyetemek működésébe, súlyosan veszélyeztetve az akadémiai függetlenséget és autonómiát, amik a modern tudomány és a felsőoktatás kulcsfontosságú elemei, és sajnálatos módon olyan mintát követnek, amit már korábban is láthattunk.


Ahogy korábban is, azzal, hogy kitiltottak bizonyos tantárgyakat az akadémiai tantervekből, a magyar kormány ismét megsértette az akadémiai szabadság és a tudományos munka nemzetközileg elfogadott és alkalmazott alapelveit. Ezeknek a figyelmen kívül hagyása aláássa a hagyományosan kitűnő és nemzetközileg elismert szerepüket, és veszélyezteti a régiós vezető pozíciójukat. A mostani lépéseivel a magyar kormány átpolitizálja a tudományos kutatást, és veszélyezteti Magyarország erős európai és nemzetközi tudományos pozícióját.


Ahogy az ALLEA-nak, úgy a tudományos intézeteknek is függetlennek kell maradniuk a politikai, vallási, ideológiai, kereskedelmi és egyéb érdekektől; elsősorban azért, hogy szabadon dönthessék el, milyen kutatási területeket és tananyagot preferálnak az intézményeikben.


Az ALLEA újra fölhívja a figyelmet korábbi állásfoglalására, hogy fenntartsa és garantálja az akadémiai szervezetek és intézmények autonómiáját, és hogy a magyar tudományos élet elláthassa feladatait és vállalásait, hozzájárulva az ország társadalmi és gazdasági jólétéhez és fejlődéséhez.


Az ALLEA különösen fontosnak tartja az érintett felek részletes és időszerű konzultációjának szükségességét. A kutatás és az oktatás területén a törvényhozás kölcsönös, szoros párbeszédet követel meg a politikai döntéshozók és a tudományos élet képviselőitől. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a magyar hatóságok ezt a párbeszédet láthatóan nem tartják fontosnak.

(ALLEA)

Rovatok