Index Vakbarát Hírportál

Úgy felmelegedett a Duna, hogy kis híján le kellett állítani a paksi atomerőművet

2018. augusztus 25., szombat 09:45

A paksi atomerőmű a nagy hőség miatt egyébként is a szokottnál kevesebb áramot termelt az utóbbi hetekben, de nem sokon múlt, hogy az egész erőművet leállítsák emiatt – írja a G7.

Az elmúlt hetek hősége a Dunát is megviseli, már öt helyen dőlt meg a legalacsonyabb vízállás rekordja, a folyó vize sok helyen olyan szokatlanul alacsony volt, hogy volt, ahol az aszály háborús roncsokat is felszínre hozott.

A lap kérdésére az erőmű üzemeltetője azt válaszolta, hogy az alacsony vízállás miatt úgy felmelegedett a Duna, hogy az már "adminisztratív korlátot jelent a blokkok üzemeltetésére", vagyis ha még tovább emelkedne a víz hőmérséklete, és még tovább kellene csökkenteni a termelést, ideiglenesen akár a teljes létesítmény leállhat.

Ahogy a G7 megjegyzi, egy esetleges leállás elég kellemetlenül érintené a magyarországi energiaellátást, mert Paks a teljes hazai termelés több mint felét adja, és még a magas importtal együtt is a fogyasztás bő harmadát fedezi.

A jogszabályok szerint leállásra akkor lenne szükség, ha a Duna vize az erőmű hűtővízének bebocsátási pontjától 500 méterre meghaladná a 30 fokot. Mivel a folyó alaphőmérséklete is magasabb a megszokottnál, nem nehéz megközelíteni ezt a határt. Az erőmű válasza szerint valóban közel is jártak: 29,8 fok volt a legmagasabb, amit mértek.

A hőség természetesen nem csak Paksot érinti, Európa szerte több erőmű kénytelen leállni vagy csökkenteni a termelést.

(Borítókép:  A paksi atomerőmű előtérben a Duna-víz csatorna 2014. február 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán )

Rovatok