Index Vakbarát Hírportál

Tumblren is rossz dolga lesz a gyűlölködő felhasználóknak

2018. augusztus 27., hétfő 18:59

Szeptember 10-től új közösségi iránymutatással működik tovább a Tumblr azzal a nem titkolt céllal, hogy visszaszorítsák a gyűlöletbeszédet, zaklatást, erőszakot és olyan szexuális tartalmakat, amelyek nem közös beleegyezéssel készültek. Ilyen például az úgynevezett deepfake-ek visszaszorítása, vagyis olyan hihetően hamisított videóké, amelyeken például ismert színésznők arcát rakják pornóvideók szereplőire.

A gyűlöletbeszéddel kapcsolatban is szigorúbb szabályokat hoztak, pontosabban kitöröltek egy részt az eddigi iránymutatásukból a Polygon szerint. A kitörölt rész eredetileg arról szólt, hogy ha a felhasználó gyűlöletbeszéddel vagy más negatív, de nem fenyegetővel szöveggel találkozik, akkor cenzúra helyett inkább kulturált vitát válassza a probléma megoldásához. Ennek a szövegnek a törlésre arra utalhat, hogy mostantól a Tumblr is sokkal szigorúbban nézi, hol jelennek meg kirekesztő, gyűlöletkeltő tartalmak.

https://staff.tumblr.com/post/177449083750/new-community-guidelines

Szintén visszaszorítanák az erőszakos cselekedetekkel kapcsolatos rajongói tartalmakat, mint például az iskolai lövöldözések elkövetőit istenítő posztokat, mert ennek hatására esetleg mások is hasonlóra vetemednek. Hasonló módon tiltani fogja a Tumblr, hogy ember-, állatkínzással kapcsolatos, vagy extrém erőszakot bemutató tartalmak jelenjenek meg a szolgáltatásában.

Aki a jövőben megszegi a Tumblr új közösségi szabályait, annak a blogját azonnal törlik. Ebben beletartozik például homofób, iszlamofób vagy antiszemita tartalom is, legyen szó gyűlöletkeltésről vagy erőszakra való felhívásról, de tilos lesz ezzel kapcsolatos szimbólumokat és mozgalmakat is propagálni.

Ezért a Tumblr növeli a jelentett posztokat vizsgáló dolgozóinak a számát, és a posztok jelentésénél megadták a gyűlöletbeszédre vonatkozó opciót is, ahogy például a Facebook.

Rovatok