Index Vakbarát Hírportál

A méhek rá tudnak függni a rovarirtóra

2018. augusztus 29., szerda 20:15 | aznap frissítve

A dohányzók nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek is rászokhatnak a rovarirtóval kezelt táplálék ízére, ráadásul minél több ilyen vegyszert fogyasztanak, annál többre is vágynak – írja az MTI.

A jelenséget az Imperial College London kutatói vizsgálták a Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban, melynek keretében a szakemberek a poszméheknek kétféle cukoroldatot ajánlottak fel fogyasztásra.

A kutatók 10 méhkolóniát követtek figyelemmel tíz napon át, melyek mindegyikének hozzáférése volt saját nektárgyűjtő területéhez, ahová a kutatók kihelyezték az oldatokat tartalmazó etetőket. Az egyik oldat neonikotinoid hatóanyagú rovarirtóval volt keverve, egy idő után pedig a méhek

egyre inkább a rovarirtó-ízű cukros oldatot részesítették előnyben.

A tanulmány vezető szerzője, Andres Arce elmondta, a neonikotinoidokról számos kutatás készült már, de eddig mindig kizárólag rovarirtóval kevert élelemmel táplálták a méheket. A méheknek ugyanakkor a valóságban van választásuk, éppen ezért azt akarták megtudni, hogy a méhek érzékelik-e a rovarirtószert, és megtanulják-e elkerülni azt azáltal, hogy nem szennyezett élelmet is felajánlanak nekik.

Kezdetben a méhek elkerülték a neonikotinoiddal kevert oldatot, ám amint megízlelték, egyre jobban kezdték előnyben részesíteni az ilyen táplálékot.

– mondta az egyik kutató, hozzátéve, hogy a neonikotinoidok ráadásul ugyanazokat a receptorokat veszik célba a méheknél, mint amelyeket az emlősöknél a vegyileg egyébként hasonló összetételű nikotin.

Arce ugyanakkor hangsúlyozta, hogy további kutatásokra lesz szükség, hogy megértsék, miért részesítik előnyben a rovarok a rovarirtó ízét. Az EU-ban egyébként már korábban részleges tilalmat rendeltek el három széles körben használt neonikotinoid hatóanyagú rovarirtóra, mivel kimutatták, hogy káros a méhekre, a tilalmat pedig most kiterjesztették minden termény esetében, amelyet nem üvegházban termesztenek.

Rovatok