Index Vakbarát Hírportál

Nagyon nehéz lesz elkerülni, hogy a rovarok felzabálják előlünk az élelmet

2018. augusztus 31., péntek 12:46

A klímaváltozás miatt egyre melegebb az időjárás, ennek következtében pedig az egyre éhesebb rovarok több millió tonnával több termést pusztítanak el 2050-re még akkor is, ha sikerül 2 Celsius-fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet növekedését – állapította meg egy új kutatás.

A hőmérséklet minden 1 fokos emelkedésével a rovarok a világ rizs-, kukorica- és búzatermésének újabb 2,5 százalékát falják fel

– összegzik az eredményeiket a kutatók a Science szaklapban megjelent tanulmányban.

Ez azt jelenti, hogy a felszíni hőmérséklet 2 fokos emelkedésével 213 millió tonna vész kárba a három alapvető gabonaféléből, míg ma 166 millió tonna a veszteség a becslések szerint. A trópusi gabonatermő vidékeken – többek között Brazíliában és Vietnamban – már most olyan a klíma, ami a kártevőknek ideális feltételeket jelent – írja az MTI.

A mérsékelt égövi területek most hűvösebbek, mint ami a legtöbb rovarnak optimális, de ahogy melegszik a klíma, a rovarpopulációk gyorsabb növekedésnek indulnak. Többet is kell enniük, mivel a fokozódó meleg a rovarok anyagcseréjét is gyorsítja. A kettő együtt nagy csapást jelent a termésre

– írta a kutatók közleményében Scott Merrill, a Vermonti Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Mindenki szív, de főleg a szegények

A klíma-előrejelzési és hozamadatok, illetve a rovaranyagcsere jellemzői alapján készült modell segítségével a kutatás megállapítja, hogy mindenki szívni fog:

A melegedéssel emelkedhetnek az élelmiszerárak, ami leginkább a szegényeket fogja sújtani. Kilencből egy embernek a világon ma sem jut elég élelem, a Föld lakossága pedig 2050-re várhatóan eléri a 9,8 milliárdot az ENSZ becslései szerint.

A világnépesség legnagyobb részének élelme kukorica-, rizs- vagy búzaalapú, 2050-re pedig harmadával nőhet a három gabonaféle iránti kereslet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslései alapján.

Akárhogy nézzük, a rovarok nyernek

Nem az a kérdés, megengedjük-e, hogy bekövetkezzen a felmelegedés, hanem hogy mennyi további emelkedést vagyunk hajlandók elviselni

– mondta Curtis Deutsch, a Washingtoni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A 2015-ös párizsi klímakonferencián aláírt megállapodás szerint az országok arra törekszenek, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedést 2 fok alatt tartsák az iparosodás előtti értékhez képest, eközben folytatják az erőfeszítéseket arra, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

De ha el is érik a célt, a rovarok étvágyát nehéz lesz korlátozni.

Bármelyik klímaváltozási forgatókönyvet is nézzük, a kártevők populációi kerülnek ki győztesen, különösen a mérsékelt égöv nagy produktivitású gabonavidékein, ami az élelmiszerek drágulását fogja hozni

– írta Rosamond Naylor, a Stanfordi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Arról sajnos nem szól a tanulmány, hogy a rovarok megevése mennyiben segíthet a probléma megoldásában.

(Borítókép:  Jasper Juinen / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok