Index Vakbarát Hírportál

Mocsokra szakosodott robotok veszik el az internetes szennyet kézzel halászók kenyerét

2018. szeptember 4., kedd 09:50

Betanított cenzor segédmunkásnak lenni az interneten manapság valahol a focilabdavarró gyerekmunkások és bangladesi hajóroncsfeldolgozók között van az emberhez méltó élet skáláján. A többség nem szeret napi 8-10 órában gyerekpornót és lefejezős videókat, vadidegenek halálos fenyegetéseit és töméntelen mennyiségű szennyét tanulmányozni akkor sem, ha úgymond ezzel lenne részese a digitális kapitalizmusnak. Nem is véletlen, ezt a trash-moderátor ipart is egyre inkább kiszervezik a világ nyomorúságosabb részére, a Fülöp-szigetek például az egyik fő bázisa a szemétóceánt kanállal halászgató moderátoroknak.

A Google most mesterséges intelligenciát fejleszt, hogy emberek helyett nagyrészt robotok végezzék ezt a feladatot. Ez a gyermekabúzus jeleit fogja keresni képek és videók millióin, úgy, hogy közben csak a lehető legminimálisabb emberi jelenlétre és beavatkozásra legyen szükség. Amellett, hogy így kevesebb mocskot kell puszta kézzel kiszűrni, a rendszer sebessége és hatékonysága is jelentősen megnő, az ígéret szerint a nyolcszorosára. Ráadásul így nem csak a jogsértőként már valakik által bejelentett, jelzett tartalmakat csekkolhatják, hanem random módon bármit, így sokkal több problémás tartalom akadhat fent a rendszeren.

Az okos gyerekpornószűrőt a Google más vállalatoknak és civil szervezeteknek is ingyenesen a rendelkezésre bocsátja, ha azok részt vesznek a Google Content Safety programjában. Lehet, hogy a robotok nem veszik el mindenkinek a munkáját a közeljövőben, de a globális digitália betanított munkásaiét könnyen lehet, hogy igen. Gyerekpornóban persze mindig lesz igény kiszolgáltatott szereplőkre.

Rovatok