Index Vakbarát Hírportál

Több millió pótolhatatlan tárgy vált hamuvá a leégett riói nemzeti múzeumban

2018. szeptember 4., kedd 10:47

Egy nappal a tűz után, keddre virradóra még mindig füstöltek az üszkös romok Rióban, a földig leégett brazil nemzeti múzeum maradványaiban. Hosszú ideje globálisan is ez a kulturális örökséget érő legnagyobb veszteség. Talán az Iszlám Állam szíriai műemlékpusztításai, korábban a tálibok buddhista szentélyek ellen is viselt afganisztáni háborúja fogható csak a mostani tragédiához.

A helyi idő szerint vasárnap este, zárás után fellángoló tűz pontos oka továbbra is ismeretlen. A gyanúsított az egyik olyan apró lánggal felfelé hajtott papírléggömb, amilyet Dél-Amerikában is előszeretettel vetnek be a bulikon, noha elvileg illegálisak. Könnyen lehet, hogy egy ilyen landolt a tetőzeten, a fa szerkezet pedig könnyen lángra kapott.

Az épület közismerten rossz állapotban volt, régóta felújításra szorult, volt, hogy a kutatók adták össze saját zsebből a pénzt még a takarítására is. Nem volt rendes tűzvédelmi rendszer sem, csak néhány régi poroltó és tűzriasztó. A 80 kivezényelt tűzoltó hat óra alatt tudta megállítani a lángokat. A múzeum most júniusban ünnepelte 200. születésnapját – az elkeseredett szakemberek azt mondják, a tragédia előrelátható volt.

Bár még izzanak a romok a hamu alatt, már antropológusok, paleontológusok, régészek, természettudósok próbálják felmérni a károkat, és menteni, amit lehet. Több mint 20 millió katalogizált tárgyat őriztek Brazília nemzeti múzeumában. Itt volt a világ egyik legnagyobb meteoritja, melyet még 1784-ben találtak meg. Rendkívül jelentős prekolumbián, komoly görög és római gyűjtemény, pompeii mozaikok és egyiptomi múmiák, globálisan is jelentős kollekció a gerinctelenek világából és dinoszauruszcsontokból, de itt őrizték Amerika legősibb ismert emberi fosszíliáját, a 11500 éve élt Luzia koponyáját is. A kivételes dél-amerikai bennszülött indián gyűjtemény is elpusztult minden bizonnyal. 

Néhány munkatárs még a tűz alatt az épülethez rohant, hogy megpróbáljon valamit megmenteni a gyűjteményből és kutatásaiból. A romok előtt aztán hétfőn elkeseredett tömegtüntetés volt, a résztvevők a hivatalos szervek felelősségét firtatják.

Rovatok