Index Vakbarát Hírportál

Tömeges elefántmészárlás nyomaira bukkantak Afrikában

2018. szeptember 5., szerda 10:00

87 legyilkolt elefánt megcsonkított tetemére bukkantak állatvédők Botswanában. Az állatok, többnyire nagytermetű elefántbikák, levágott teste agyarak nélkül feküdt az elvileg jól védett nemzeti park területén az Okavango delta közelében.

A ritkán lakott, afrikai mércével stabil berendezkedésű, a természetvédelemre nagy hangsúlyt fektető Botswana a nagyvadak legbiztosabb menedékének számít az egész kontinensen. Az afrikai elefántok harmada is az országban él, most mégis éppen itt végeztek kegyetlen mészárlást a vadorzók.

Az Elephants Without Borders nemzetközi állatvédő szervezet emberei a levegőből találtak rá egy viszonylag kis területen a 87 elefánt holttestére július-augusztusban. Nem egy időben gyilkolták le őket, inkább úgy tűnik, hogy az orvvadászok rendszeresen vadászták le az elefántokat az elmúlt időszakban. Különösen a nagy agyarú állatokat keresték. Bár a kormány tagad, szerintük az állatok többsége természetes halált halt, a természetvédők szerint a bizonyíték egyértelmű: az idős elefántok arcáról levágták az agyarukat.

Pedig Botswanában a nemzeti parkokat felfegyverzett őrség védi, akik arra is fel vannak hatalmazva, hogy lelőjék a tetten ért illegális vadászokat. A kemény, brutális fellépés miatt Botswana idáig a természetvédelem paradicsomának számított, bár a nemzeti parkok védelmi rendszerét többen rossznak tartják: mivel a helyieknek nincs hasznuk a környező vadvilágból és meg vannak fosztva a természetes erőforrásaik jelentős részétől, könnyen az orvvadászok pártjára állhatnak.

Ahelyett, hogy lelőnék a vadászokat, azokra kellene koncentrálni, akik irányítják a kereskedelmet. A pénz útját követve megtalálni a közvetítőket és mögöttük a szervezőket

nyilatkozta a New York Times-nak Annette Hübschle dél-afrikai kriminológus. Azt nem nehéz kitalálni, hogy ez az út az elefántcsontnak mágikus gyógyhatást tulajdonító Kelet-Ázsiába vezet. Bár Kína néhány éve betiltotta az elefántcsont-kereskedelmet, az interneten így is hozzá lehet jutni az áruhoz. Ezzel függ össze, hogy az elmúlt tíz évben tovább nőtt az elefántok elleni orvvadászat Afrikában.

Rovatok