Index Vakbarát Hírportál

Igényes és gyors laptopra vágyik a magyar

2018. szeptember 6., csütörtök 13:49

„Egyre igényesebbek a magyar laptopvásárlók, és a pár évvel ezelőtti 120-140 ezer forintos átlagárról eljutottunk a 180-200 ezer forintos átlagig” - mondta Farkas András, a Notebook.hu vezetője. Kérdésünkre azt is kifejtette, hogy a megfelelő modell kiválasztásánál általában elsődleges szempont a processzor ereje, a háttértár mérete, és az akkumulátor élettartama.

Az átlagos gépben:

Ma már a felhasználók igen nagy része, körülbelül 70 százalék előre telepített Windows rendszerrel rendeli meg a gépét a vállalat adatai szerint, szóval visszaszorult a másolatokkal való ügyeskedés. Sőt, azt látja a kereskedőcég, hogy az Office 365 csomag is a népszerű kiegészítők közé került. 

Az eladások eloszlása pedig nagyjából úgy néz ki, hogy nagyon erős a 150-180 ezer forint és a 180-280 ezer forint közé eső szegmens, és akik ilyen gépet vesznek, azok értelemszerűen nem a lehető legolcsóbb laptopot akarják megszerezni. Azt is nézik, hogy milyen extra képességeket kapnak, és a kereskedő mekkora háttértámogatást tud nyújtani, feltelepíti-e a Windows, beállítja-e nekik a rendszert.

Ennek az erős középkategóriás szegmensnek a bővülését nagyban erősítik azok az átlagnál erősebb gépek, amelyekben már komolyabb - Nvidia vagy AMD - grafikus gyorsítót találunk, így még ha nem is kimondottan gémereknek szánt modellről van szó, a júzer tud rajta egy-két jó játékot futtatni. Ide tartoznak például a HP Pavilion sorozat jobb grafikus csippel ellátott laptopjai, vagy például a Dell G-sorozatának tagjai.

A tisztán gamer gépek ennél pont egy lépcsőfokkal magasabban, a 300-400 forintos árkategóriában vannak. Ebben a szegmensben is erős a növekedés, a notebook.hu szerint duplázódtak az eladások, ami részint annak köszönhető, hogy nemcsak játékok futtatására használják a gépek nagyobb erejét, hanem videók és zenék szerkesztésére is.

Iparági forrásaink szerint idehaza is nagyon erős a Lenovo részesedése, amely egész Európában sokkal jobban teljesít, mint világszerte, és az Asus is az élen jár Magyarországon.

Rohannak az olcsó pénzért

A növekedés egyik hajtómotorjaként a praktikus, akár 20 hónapos hitelkonstrukciókat jelölte meg a kereskedés vezetője, és most már online elintézhető ez is, nem kell bankba rohangálnia a vevőnek. Az viszont meglepő, hogy a hazai vásárlóknak egyébként nincs ellenére a rohangálás:

a rendelések 40 százalékát adják le online, és ezek a gépeknek is a bő kétharmadát a boltban veszik át.

A notebook.hu részben annak az apropóján tartott iskolakezdő sajtótájékoztatót, hogy a piacra kerültek az Intel Optane gyorsító memóriával ellátott laptopok. Fontos odafigyelni a kereskedő oldalán a részletekre, mert bár azt írják, hogy a speciális akcióban piacra dobott gépeiket 20 vagy 24 GB memóriával szerelték fel, rögtön utána látható, hogy ebből mennyi a RAM, vagyis hagyományos értelembe vett memória, és mennyi a RAM-nál sokkal lassabb, ám a merevlemeznél fürgébb Optane Memory, ami speciális gyorsítótárként viselkedik, és nem veszi át a RAM szerepét.

Mivel az Optane Memory a laptopok M.2 PCIe bővítőhelyére kerül, azt az alternatívát is érdemes fontolóra venni, hogy ugyanarra a helyre egy gyors SSD kerüljön.

Rovatok