Index Vakbarát Hírportál

Tengervízben lebomló műanyagot fejlesztettek

2018. szeptember 6., csütörtök 17:33

Tengervízben lebomló műanyagot fejlesztett egy kínai kutatócsoport. Remélik, hogy az új anyag visszaszoríthatja az óceánok műanyag-szennyezettségét, ami egyre nagyobb problémát jelent.

A Kínai Tudományos Akadémia fizikai és kémiai műszaki intézetének munkatársa, Vang Köhszia szerint az új kompozit anyag lebomlási ideje néhány naptól néhány száz napig tart. A hátramaradó apró molekulák nem szennyezik a környezetet.

A kutatók becslései szerint ma nagyjából 4,8-12,7 millió tonna műanyagszemét kerül évente a világ tengereibe, ami a 60-80 százalékát teszi ki az óceánokba jutó szilárd hulladékmennyiség egészének. Az emberi tevékenység és az óceáni áramlatok nyomán a hulladékok többsége a Csendes-óceán északi és déli, az Atlanti-óceán északi és déli, valamint az Indiai-óceán középső részén halmozódik fel.

A Kalifornia és Hawaii közötti óceáni területen elterülő szemétsziget már 3,5 millió négyzetkilométeres lehet, és évente 80 ezer négyzetkilométerrel nő a területe. A Világgazdasági Fórum arra figyelmeztet, hogy

az óceánokba kerülő műanyag tömege 2050-re meghaladhatja a teljes tengeri halállomány tömegét.

Vang szerint a műanyagok minden típusa megtalálható a tengerekben. Függetlenül attól, hogy a vízfelszínen lebegnek vagy a tengerfenékre süllyednek, több évtizedig, vagy akár évszázadokig is tarthat, mire ezek lebomlanak. A napfény, az óceáni áramlatok és a különböző tengeri organizmusok öt milliméternél kisebb részecskékké, úgynevezett mikroműanyagokká alakítják a műanyagszemetet, ami a tengeri élővilágot veszélyezteti.

Továbbra sincs hatékony módszerünk az óceáni műanyag-szennyezettség leküzdésére. A legészszerűbb megoldás, hogy hagyjuk az anyagokat maguktól lebomlani és eltűnni.

– mondta Vang.

A Vang és kollégái által kifejlesztett új műanyagot a természetben előforduló mikrobák szén-dioxiddá és vízzé bontják le. Az intézet eddig négy kínai vállalkozásnak engedélyezte a technológia alkalmazását.

(MTI)

Rovatok