Index Vakbarát Hírportál

Csak Svájcig kell menni a világ legszebb autóiért

2018. szeptember 7., péntek 14:58

Csütörtökön megnyílt Bázelben a kontinens legújabb autókiállítása, a Grand Basel. Svájcnak van már ugyan patinás autóshow-ja (a genfi szalon), de a négynapos bázeli esemény egész más dimenziókban mozog. Megkockáztatom: a világ egyik, ha nem a legexkluzívabb autóbemutatóját hozták össze a szervezők.

Aki kicsit is érdeklődik az autótervezés és főleg a dizájn, illetve annak története iránt, annak a bázeli show maga lehet a mennyország. Kis részben persze szerepelnek korunk hiperautói (McLarenektől kezdve, Ferrarikon át rém ronda, de brutálgyors Bugattikig), de a bemutatott autók zöme a huszadik század autóiparának legszebb, legkreatívabb korszakait idézik meg.

Elég sok autóshow-t rendeznek a világban mindenfelé, bőven van hasonló profilú rendezvény is (még hazánkban is van 3-4 oldtimer kiállítás, bemutató, kupa miegymás), de a bázeli kiemelkedni látszik mind közül. A kurátorok egyfelől igyekeztek az igazán különleges, szó szerint páratlan autókra koncentrálni (koncepciók, prototípusok, luxusautók, technikai különlegességek, bizarr megoldások), másfelől a kiállító teret úgy alakították ki, hogy minden egyes autó megkaphassa a jól megérdemelt figyelmet és rivaldafényt. Itt nincsenek szorosan egymás mellé beállított, alig körüljárható autók, mindegyik szépség saját gyönyörűen bevilágított pódiumot kapott, a hatalmas, több ezer négyzetméteres, szellős kiállítótérben (a Messe Bazel emeleti csarnokairól van szó) remekül érvényesül a mintegy száz jármű mindegyike.

Az alábbi képek ízelítőt adnak a Grand Bazel 2018-ból, míg néhány további képes anyagban tematikusan is megmutatjuk majd a kiállítás legkülönlegesebb autóit.

Rovatok