Index Vakbarát Hírportál

Napelemek vihetnek esőt a Szaharába

2018. szeptember 9., vasárnap 20:08

A Szahara száz éve egyre csak növekszik, élettelen sivataggá változtatva az egykor termékeny tájat. A természet pusztulását meg tudnánk állítani, a tudomány legalábbis talált rá egy módszert, de hogy a befektetők is látnak-e fantáziát benne, az még kérdéses.

Napelemekkel és szélerőművekkel kell befedni a sivatag 20 százalékát

Az elsivatagosodás folyamatát meg lehetne fordítani, állítja Eugenia Kalnay, a Marylandi Egyetem elismert légkörkutató munkatársa a Science című tudományos lapban publikált cikkében. Ennek eredményeként visszatérne a zöld növényzet a homokkal borított területre. Lényegében arról van szó, hogy a napelemek és a turbinák elősegítenék az esőt hozó légköri áramlatok kialakulását.

A nehézséget az okozhatja, hogy a számítógépes szimuláció alapján a sivatag körülbelül egyötödét kéne lefedni napelemekkel, és nem árt tudni, hogy a sivatag nagyjából akkora, mint az egész Egyesült Államok. Ennek a járulékos haszna az lenne, hogy a sivatagi erőmű kapacitása négyszer több lenne - 79 terawatt -, mint amennyit most az egész világ elhasznál, és a növényzet szép lassan visszatérne a sivatagba.

Az egy dolog, hogy elképesztő mennyiségű napelempanelt kéne legyártani, hogy a nagy terv megvalósuljon. Ezen kívül azt is meg kell oldani, hogy az áram a lehető legkisebb veszteséggel eljusson Európa és Afrika minden szegletébe, illetve kell találni sok milliárd dollárt, amit valaki pont ilyesmire szeretne elkölteni. Talán akadnak olyan befektetők, akik előnyt látnak abban, hogy az emberek nem akarnak majd elmenekülni a világ ezen élhetetlen vidékéről.

Rovatok