Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges intelligencia találta meg egy idegen galaxis rejtélyes jeleit

2018. szeptember 11., kedd 13:35

A földönkívüli élet nyomait kutató tudósok ma már mesterséges intelligenciát (AI) is használnak, hogy átnézzék a rádióteleszkópok által begyűjtött adatokat, és találtak is 72 furcsa jelet, amelyek egy idegen galaxisból érkeztek. A SETI tudósai 400 terabájt adatra eresztették rá az AI algoritmusát.

A tőlünk 3 milliárd fényévre lévő galaxis jeleit még nem sikerült értelmezni. A gyors rádiókitörések (Fast Radio Bursts, FRB-k) jelenségét 2007-ben fedezték fel először, és nemcsak a SETI jeleivel kapcsolat találgatnak a tudósok, úgy általában sem ismert, hogy mi okozza a kozmikus rádióhullámoknek ezeket a rövid, de nagyon erős löketeit.

Vannak olyan elkézelések, hogy  a földönkívüliek irányított energiasugarai okozzák, amiket a fényvitorlás űrhajók meghajtására használnak, de az is lehet, hogy csak  extrém erős mágneses mezejű forgó neutroncsillagok kitöréseiről van szó.

A SETI jeleit a Green Bank Teleszkóp gyűjtötte be, amely az Egyesült Államok rádiócsendes zónájában található, ahol tiltott minden vezeték nélküli eszköz használata, nehogy megzavarják azokkal az űrt kémlelő műszereket. Az AI algoritmust Gerry Zhang fejlesztette ki, a Berkeley egyetem tanulója.

(Sky News)

Rovatok