Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai hadsereg növeli a csapásmérő fegyverek hatótávolságát

2018. szeptember 15., szombat 22:32

Az Army Futures Command (AFC) az amerikai hadsereg hadiipari fejlesztésekkel kapcsolatos parancsnoksága. A szervezetet a republikánus kormányzat idén július 1-jén alapította. Az AFC fő feladata az eszközpark modernizálása. A fejlesztés fő irányvonalai:

John Mike Murray tábornok, az AFC parancsnoka egy meghallgatáson arról beszélt, hogy a nemrég létrehozott szervezetnél hogyan képzelik el a nagy hatótávolságú precíziós csapásmérő eszközök fejlesztését. A hadsereg fejlesztései közül ez élvezi az elsődleges prioritást.

Taktikai szempontból gyakorlatilag egy kétlépcsős fejlesztési folyamatot hajtunk végre a most használt Paladinon, az M1097-es önjáró lövegen, ami egy új páncéltest. [...] A következő lépés már gyorsan jön. Mi ezt megnövelt hatótávolságú tüzérségi ágyúnak nevezzük. Már végeztünk vele egy tesztlövést, és a lövedék csaknem a mostani hatótávolság kétszeresét tette meg. A célunk, hogy ezt még tovább növeljük.

– mondta Murray.

Amikor a precíziós csapásmérő eszközökről kérdezték, azt mondta, hogy

az eszköz hatótávolsága nagyjából 499 kilométer lesz. A most használt rakétáké 350 kilométer.

A távolabbi terveket illetően Murray azt mondta, hogy

folyamatosan keressük az új lehetőségeket, megkezdtük a hiperszonikus fejlesztéseket, és már foglalkozunk az általunk Strategic Long Range Cannon fejlesztésével, aminek akár több mint 1000 tengeri mérföld [1852 kilométer – a szerk.] lehet a hatótávolsága.

Hogy ezek mikor állhatnak hadrendbe, az még kérdéses. Murray szerint az új, egyszerűsített beszerzési rendszernek köszönhetően öt évvel rövidítették meg a fejlesztés várható idejét. Mint elmondta, a kezdeti becslések még 2025-tel számoltak, de már azt is elképzelhetőnek tartja, hogy 2020-ban megkezdhetik a tesztelést.

(Defense Tech)

Rovatok