Index Vakbarát Hírportál

50 ezer év után is cuki a jégkorszaki farkaskölyök

2018. szeptember 17., hétfő 11:27

A jégkorszakban élt állatok remek állapotban megmaradt tetemeit találták meg Kanadában bányászok. Az ország északnyugati részén, Yukon szövetségi territórium Klondike tartományában, azon belül is Tr'ondëk Hwëch'in indián kormányzati területen fellelt farkaskölyök és rénszarvas maradványokat pár nappal ezelőtt mutatták be.

Meglehetősen ritka, hogy ennyire jó állapotban lévő jégkorszaki tetemek kerüljenek elő: a radiokarbonos vizsgálat szerint több mint ötvenezer éves a két lelet, és koruk ellenére szőrzetük, bőrük és izomszöveteik is jelentős mértékben megmaradtak.

Remek állapotuk miatt nagy nemzetközi tudományos érdeklődés övezi a két leletet. A tudósok egy sor kérdésre remélnek választ vizsgálatukkal, többek között olyanokra, hogy milyen körülmények között éltek, mivel táplálkoztak, hogyan pusztultak el ezek a jégkorszaki emlősök - jelen esetben pont a ragadozó és a zsákmányállata - amik jelenleg is meghatározó állatai Yukonnak.

A két lelet közül különösen a 2016 júliusában előkerült farkaskölyök múmiája van szinte teljesen érintetlen, eredeti állapotban: fejétől a farkáig egyben van, úgy fekszik kissé elnyúlva, mintha csak aludna. A tetemet megtaláló, aranymosással foglalkozó bányász először azt is hitte, hogy egy elpusztult kutyakölyök tetemére bukkant. Grant Zazula kanadai paleontológus szerint a most megtalált kölyök az egyetlen mumifikálódott jégkorszaki farkas világon.

A rénszarvasmaradványt (fejet, két mellső lábat, fölső testet) 2016 júniusában találta Tony Beets aranybányász, 80 000 éves vulkáni hamut tartalmazó földrétegben. Tudósok szerint rénszarvas bőre, szőre, izmai lehetnek a legidősebb, emlősállatból származó szerves szövetmaradványok a világon.

Yukon fagyos talaja elviekben rengeteg jégkorszaki maradványt, csontvázakat, mumifikálódott tetemeket rejt, de mivel ritkán bolygatják ezeket a permafrosztos területeket, igen ritka, hogy a mostaniakhoz hasonló leletek kerüljenek elő.

Nyitókép:  Government of Yukon

Rovatok