Index Vakbarát Hírportál

Szarvasok legelésznek az egykori atombombagyár helyén

2018. szeptember 17., hétfő 09:04

Túrázók és kerékpározók vehették birtokba a hétvégén azt az új amerikai vadvédelmi területet, amelyet egy volt atomfegyvergyár helyén alakítottak ki Colorado államban, írj az MTI az AP híre alapján. A térséget az 1800-as évek előtt indiánok lakták, majd a betelepülő családok állattenyésztést folytattak.

A második világháború után a területet megvásárolta az amerikai atomenergiai bizottság, és a hidegháborúban egyike volt az Egyesült Államok 13 atomfegyvergyártó létesítményének 1952 és 1994 között, ahol atombombák plutóniumot tartalmazó gyújtószerkezetét gyártották.

A Denvertől mintegy 26 kilométerre északnyugatra, a Sziklás-hegység lábánál elterülő Sziklás-síkság vadvédelmi terület (Rocky Flats National Wildlife Refuge) megtisztítása 1996-ban kezdődött, a következő években mintegy 21 tonna nukleáris anyagot szállítottak el, 4 millió liter vizet tisztítottak meg és 800 építményt bontottak el. Ami a legdurvább: a gyújtószerkezeteket gyártó épületek kéményeiből 28 kilogramm lerakódott plutóniumot takarítottak ki.

A mintegy hétmilliárd dollár költségvetésű program keretében a területet mostanra teljesen* megtisztították, rekultiválták, és az amerikai Hal-és Vadvédelmi Szolgálat szombaton megnyitotta azt a látogatók előtt. A tizenhat négyzetkilométernyi füves, lápos térségben mintegy 630 növényfaj él, állatállománya is igen gazdag, többféle szarvas, valamint feketemedve, puma, prérikutya, sólyom mellett énekesmadarak is élnek területén.

*Ezt egyébként több civil szervezet is vitatja, egyes iskolák továbbra sem engedik, hogy kirándulásokat, túrákat szervezzenek a gyerekeknek a területre.

Rovatok