Index Vakbarát Hírportál

Itt a vegyszerek és fűtés nélküli fagymentesítés

2018. szeptember 19., szerda 10:18

Az amerikai Virginia Tech műszaki egyetem kutatóinak elsőként sikerült kifejleszteniük egy olyan, vegyszerek és energiafelhasználás nélkül működő fagymentesítő technológiát, amely korlátlan ideig képes egy felület 90 százalékát szárazon és jégmentesen tartani – írja az MTI.

A hagyományos jégtelenítési módszerek közé tartozik a fagyásgátló vegyszerek használata és az olyan energiaigényes megoldások, mint a fűtés. Újításnak számítanak az olyan speciális borítások, amelyek védenek a fagyás ellen, ám ezek a burkolatok nem tartósak és könnyen lekopnak.

"Mi a jég egyedülálló kémiáját használjuk fel a fagyás kivédéséhez" – magyarázta Farzad Ahmadi, az ACS Applied Materials & Interfaces című tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője. A kutatók mikrobarázdák hálózatát alakították ki egy apró, kezeletlen alumíniumlapon. Ezek a mikrobarázdák alkotják a felület "beáldozott részét" – mindössze 10 százalékát –, amelyre a jégképződés korlátozódik, olyan alacsony nyomású zónákat kialakítva, amelyek kivonják a nedvességet a levegőből, biztosítva, hogy a felület maradék 90 százaléka teljesen száraz és jégmentes maradjon még fagypont alatti hőmérsékletű, nyirkos környezetben is.

Jonathan Boreyko, az egyetem munkatársa szerint a fejlesztés valódi ereje abban rejlik, hogy mivel maguk a jégcsíkok végzik a munkát, a technológia bármilyen felületen alkalmazható. A szakemberek szerint a technológiát hasznosítani lehetne többek között a repülőgépek szárnyán és az autók szélvédőjén.

A módszerrel továbbá csökkenteni lehetne a hagyományos jégtelenítési módszerek környezetre gyakorolt káros hatásait. Ahhoz, hogy egyetlen repülőgép szárnyait egyetlen útra fagymentesítsék, több ezer liter vegyszerre van szükség. A vegyi anyagok aztán a talajvízbe kerülnek, vagy apró cseppecskék formájában szétszóródnak a levegőben.

Nyitókép: Staff Sgt. Alexandre Montes/U.S. Air Force

Rovatok