Index Vakbarát Hírportál

Tíz évig is eltarthat a leégett brazil múzeum helyreállítása

2018. szeptember 19., szerda 13:38

Hosszú évekbe telik majd a leégett brazil Nemzeti Múzeum és gyűjteményének helyreállítása a helyszínre érkezett UNESCO-szakértők szerint – írja az MTI.

A korábbi, más országokban szerzett tapasztalatok alapján akár tíz évig is tarthat, amíg legalább a gyűjtemény egy részét helyre tudják állítani – mondta kedden José Luiz Pedersoli, a kulturális értékek megőrzésével és restaurálásával foglalkozó nemzetközi központ munkatársa, aki az UNESCO szakértőcsoportjával mérte fel a múzeum állapotát.

Pedersoli szerint éveket vihet el a takarítás, a dokumentálás és a stabilizálás. Példaképpen a kölni, felbecsülhetetlen értékű ritkaságokat őrző városi levéltár összeomlott épületének esetét hozta fel, ahol tíz évvel a történtek után még mindig csupán a gyűjtemény 20 százalékát sikerült olyan állapotba hozni, hogy kiállítható legyen.

A brazil kulturális szakemberek a tűz után leszögezték, hogy újjá akarják építeni a múzeumot Rio de Janeiróban. Számos ország, köztük Németország, Olaszország, Franciaország, Kanada és az Egyesült Államok is felajánlotta ehhez a segítségét.

A tűz okait még mindig vizsgálják. A katasztrófa nyomán kiderült, hogy az egymást követő brazil kormányok nem juttattak elegendő forrást a múzeum működtetéséhez, noha köztudott volt, hogy nem megfelelő a tűzvédelme. A 200 éves múzeum több mint 20 millió tárgyat tartalmazó gyűjteményének 90 százaléka elpusztult a tűzben.

Nyitókép: Ricardo Moraes/ Reuters

Rovatok