Index Vakbarát Hírportál

A túl sok ellenkező nemű kolléga növeli a válás kockázatát

2018. szeptember 26., szerda 16:43

Erre a következtetésre jutottak legalábbis a Stockholmi Egyetem kutatói egy most megjelent tanulmányban. Azt vizsgálták, milyen tényezők játszhatnak szerepet a házasságok sikerességében vagy sikertelenségében a dánok körében, írja az MTI.

A kutatók az 1981 és 2002 között házasságot kötött férfiak és nők adatait elemezték. Figyelembe vették például a házasságkötés idejét, a házasság hosszát, az iskolázottság szintjét, a munkahelyet, és a nemek arányát a foglalkozási területeken.

A jelentés szerint

a jól képzett férfiak hajlamosabbak arra, hogy kollégájuk miatt cseréljék le partnerüket, a nők már kevésbé.

A válások kockázata pedig azokon a foglalkoztatási területeken különösen magas, ahol sok potenciális új partner érhető el.

Magas a válások száma a vendéglátásban, alacsonyabb a mezőgazdaságban vagy a könyvtárakban végzett munkakörökben. Ennek oka az lehet a kutatók szerint, hogy nagyobb a kollégák köre, így pedig nagyobb az esélye annak, hogy valaki új párkapcsolatot alakít ki.  Egyébként más tényezők is közrejátszhatnak, a könyvtárakban például más személyiségtípusok dolgoznak, mint a vendéglátásban.

Azt viszont munkahelytől függetlenül megállapították, hogy az idősebb korban kötött házasság tovább tart. Azok a párok például, akik 40 éves kor felett házasodtak össze, negyven százalékkal kisebb a válás kockázata, mint a 18-22 éves kor között házasodott pároknál.

Rovatok