Index Vakbarát Hírportál

Drágán kell adni a rovarkaját, hogy többen egyék

2018. szeptember 28., péntek 15:44

Általában kétellyel és undorral fogadják az emberek a rovarokból készült ételeket. De ha luxusáron kínálják őket, kelendőbbek lehetnek – állapították meg a Berni Egyetem kutatói.

Mivel sokan szívesen esznek – rovarszerű kinézetük ellenére – homárt vagy rákot, talán meg lehet változtatni a rovarok fogyasztásával szembeni negatív attitűdöt

– mondta Sebastian Berger, az egyetem munkatársa, a British Food Journal szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

A rovarevés jövőbeni jelentőségéről, a nyugati kultúrában elfoglalt helyéről és ennek történeti előzményeiről ebben a cikkben mi is részletesen foglalkoztunk.

A szakértő kölni és St. Gallen-i kollégáival közösen megvizsgálta, milyen szerepet játszik a rovarok piacra dobásában az ár. Kiderült, hogy a lisztkukacból készült hamburgernek és társainak jobb a fogadtatása, ha drágábban árulják őket. A magasan árazott termékektől ugyanis a vásárlók általában magasabb minőséget várnak – írja az MTI.

"Vizsgálataink szerint a magasan árazott rovartermékeket nemcsak jobbnak értékelték, de az értékelés javulása más termékekre is kiterjedt" – foglalta össze az eredményeket Berger. A magasabb árak tehát segíthetnek abban, hogy megváltoztassák a fogyasztók hozzáállását a rovarok fogyasztásához.

Svájc egyébként élen jár Európában a rovarevés terén, tavaly augusztusban náluk dobták először piacra a rovarburgert. Nemrég mi is bemutattunk néhány variációt rovarból készült ételre, sőt meg is kóstoltunk néhány fogást.

Rovatok